Når lederen bliver for karismatisk

Forlydender om topchef Steve Jobs’ helbred sender jævnligt Apples aktiekurs op og ned. Hvordan redder man sig ud af suppedasen, når den karismatiske leder er på retræte?

Foto: Justin Sullivan. Dengang og nu: Til højre Steve Jobs i 2005 og til venstre Steve Jobs i 2008.
Læs mere
Fold sammen
Den anden teori
Og så tilbage til Apple. I hvert fald i det offentlige billede er Apples succes tæt knyttet til Steve Jobs. Blandt andet beskrives han som manden bag mega-succesen ipod, som revolutionerede musikdistributionen og derefter hele musikindustrien.

I øvrigt et produkt, der blev udviklet i krisetiden efter den bristede dotcom-boble.

Måske er det derfor heller ikke så mærkeligt, at redningsmandens manglende tilstedeværelse har ledt til hede spekulationer om Steve Jobs’ helbred. Før og nu billeder har givet indtryk af, at Steve Jobs er blevet tyndere i ansigtet, og der er blevet spekuleret kraftigt i, om hans kræftsygdom igen er blusset op. De fleste vil dog nok mene, at billederne blot er et udtryk for en mand, der har tabt sig en smule.

Men der findes også en anden type spekulationer, for er Jobs i virkeligheden blot ved at køre sig selv stille og roligt ud af Apple? Manden er trods alt 53 år og kun et halvt år ældre end sin ærkerival hos Microsoft, Bill Gates, der allerede har trukket sig fra aktiv tjeneste.

For denne teori taler, at en hærskare af chefer lidt længere nede i geledderne blev profileret på den såkaldte Macbook-konference i oktober. Her optrådte blandt andet COO Tom Cock og chefdesigner Johnny Ivy. Forleden blev endnu en stjerne på Apple-himlen så skudt til vejrs i form af senior vice president Phil Schiller, som fik æren af at åbne ballet.

I øvrigt alle personer, som ifølge en Apple-iagttager på det amerikanske teknologi-medie CNET har evnen til at træde op på scenen og aflevere en præsentation – helt i Steve Jobs’ ånd, hvilket måske heller ikke er helt tilfældigt?