Når julefrokost-uheldet ender som en arbejdsskade

Når du er til den officielle julefrokost med kollegerne, er du i princippet på arbejde. Derfor kan uheld under julefrokosten sagtens anerkendes som en arbejdsskade.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Du behøver ikke at være helt på herrens mark, hvis du under julefrokosten på arbejdet glider i dine egne ben på dansegulvet og falder og slår hovedet. Eller hvis du under spisningen - bevæbnet med kniv og gaffel - forveksler den sprøde flæskesteg med din højre arm.

En skade, der sker under julefrokosten på arbejdet, kan nemlig sagtens blive anerkendt som en arbejdsskade, skriver Jyllands-Posten.

»Kommer man til skade under firmajulefrokosten, vil skaden ofte være omfattet af arbejdsskadeloven og skal derfor anmeldes til Arbejdsskadestyrelsen,« skriver Arbejdsskadesstyrelsen på sin hjemmeside.

Dog skal der være tale om firmaets officielle julefrokost, før der kan være tale om en arbejdsskade. Det er ikke nok, at du og kollegerne hygger jer over et par meter julemedister og en velvoksen Rød Aalborg efter fyraften.

»Hvis en skade under firmajulefrokosten skal regnes for en arbejdsskade, er det vigtigt, at julefrokosten er en officiel fest. Det vil sige, at arbejdsgiveren står bag invitationen og er klar over, hvad rammerne for firmajulefrokosten er,« oplyser styrelsen.

Det er ikke afgørende, om arbejdsgiveren selv er til stede, eller om ulykken sker, efter chefen har taget en taxa hjem til konen. Det har desuden mindre betydning, påpeger styrelsen, hvor beruset man eventuelt er, ligesom det er underordnet, om festen holdes på arbejdspladsen eller i et lejet lokale ude i byen.

Arbejdsgiverens arbejdsskadeforsikring dækker frem til den officielle afslutning på festen. Det betyder, at hvis man sammen med kollegerne fortsætter festlighederne til den lyse morgen ude i byen eller på arbejdspladsen, er man ikke længere dækket ind af arbejdsskadeloven.