Når en direktør bider sig fast

Med ildsjælen Jóannes Niclassen som primus motor har MT Højgaards forhandlinger med et amerikansk firma båret frugt med en kontrakt på 1,5 mia. kroner.

Jóannes Niclassen har hevet MT Højgaards første milliardkontrakt hjem på Island. . Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den færøsk-fødte direktør i MT Højgaard Jóannes Niclassen er en meget vedholdende og udholdende mand. Han bider sig simpelthen fast, indtil opgaven er løst, og målet er nået. Med ham som primus motor har entreprenørfirmaet efter mere end ét års intense drøftelser og forhandlinger netop fået en betinget kontrakt på 1,5 mia. kroner med amerikanske Silicor Materials i hus.

I et industriområde en halv times bilkørsel nord for Reykjavik skal Danmarks næststørste entreprenør, MT Højgaard, opføre en kæmpefabrik til at producere silicium til solceller. Når Silicor forhåbentlig får finansieringen på plads, vil kontrakten lune godt i ordrebogen hos MT Højgaard i Søborg, der i 2014 omsatte for syv mia. kroner.

Fabriksbyggeriet er entreprenørens første projekt i Island i nyere tid. Det styrker virksomhedens nordatlantiske division med Jóannes Niclassen i spidsen, der i forvejen er aktiv i Grønland og på Færøerne.

Man kan blive helt forpustet, når man taler med den 55-årige direktør om hans planer. For den dynamiske og kreative erhvervsmand kan lide at have fart over feltet. Han brænder for sagen og ønsker at se resultater. Når Jóannes Niclassen er hjemme i Danmark, står han altid op klokken fem om morgenen på bopælen i Gadevang ved Hillerød for at holde sig i form. Mindst tre dage om ugen skal han helst stå på crossmaskinen i MT Højgaards fitnessrum i Søborg kl. 6.10 for at træne sammen med fire menige medarbejdere. Og klokken halv otte spises der morgenmad i kantinen. Resten af ugen løber han i Grib Skov, før arbejdet begynder. Når han rejser udenlands i arbejds medfør, benytter han hotellernes kondirum.

Jóannes Niclassen fortæller levende, og indimellem er der smæk for skillingen. Hans historier fra mange forretningsrejser og ophold i bl.a. USA, Kina, Rusland, Australien, Israel, Grønland og Færøerne kan være kulørte og dramatiske, men de er sande, siger han. Som f.eks. historien om dengang i Rusland i 1997, hvor en skummel skulderbred russer i en stor Mercedes 250 km nord for Skt. Petersburg truede med at skyde ham med en pistol, fordi en anden dansker var kørt ind i russerens bil. Parterne kørte hjem til Jóannes Niclassen kontor og hus, hvor russeren stak pistolen i ryggen på ham og krævede 5.000 dollar i »erstatning«. Pengene blev skaffet i løbet af en halv time.

Den ambitiøse færing, der er uddannet tømrer og bygningskonstruktør, arbejdede i første del af sin erhvervskarriere i det nu lukkede entreprenørfirma Pihl & Søn. Siden 2001 har han været ansat i MT Højgaard, hvor han har stået i spidsen for en række byggeopgaver på Færøerne og i Grønland samt broprojekter i Sverige.

Tiden i Grønland står for Jóannes Niclassen som nogle af de bedste år i hans arbejdsliv. Men firmaet har dog ikke rigtigt fået gang i byggeri- og anlægsopgaverne i den arktiske minesektor.

I stedet håber Jóannes Niclassen på, at MT Højgaard i fremtiden får andre og nye typer byggeopgaver, hvis offentlige og private planer om lufthavns- og infrastrukturprojekter rundt om i Grønland bliver realiseret. Men det kræver tålmodighed og mod til at vente.

Tålmodighed er påkrævet

Grønlænderne benytter ofte ordet »imaqa«. Det betyder »måske«, for heroppe man ved aldrig, hvad vejret byder på, hvad der sker, eller hvad der bliver besluttet. Denne artikels forfatter kan skrive under på, at planlægning og beslutninger i Grønland som regel aldrig kører efter en lige snor. Ting tager tid. F.eks. kan det trække ud med snak og undersøgelser i det uendelige, inden Grønlands Selvstyre eller en kommune træffer beslutning i en sag. Hvis projekterene da nogensinde bliver til noget.

Derfor kræver det udholdenhed af en entreprenør at agere i det miljø. Men Jóannes Niclassen giver aldrig op og håber, at hans firma i de kommende år bl.a. kan vinde erhvervsbyggerier i Island og infrastrukturprojekter i Grønland.