Når drømmen er et studieophold i udlandet

Find vej i junglen af muligheder for at studere i udlandet.

Foto: DARREN MCCOLLESTER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man skal starte forarbejdet et år i forvejen, hvis man vil på studieophold i udlandet. Sådan lyder det generelle råd fra studievejledningerne, der netop er ved at give godkendelser til de studerende, der skal sendes ud til sommer.

Området er en ren jungle. Men på den positive side: Der mangler ikke muligheder. Problemet er snarere det omvendte: Der er så mange muligheder, og bagefter er der så meget at arrangere og så mange fonde, der skal søges, at det går ud overblikket.Så her er det helt korte overblik over mulighederne lige nu:

Udvekslingsaftalerne

De danske universiteter har udvekslingsaftaler med andre universiteter over hele verden. På den måde er der pladser nok til, at alle kvalificerede ansøgere kan få et studieophold med undervisningsafgifter betalt. Eneste hage ved det er, at der er rift om pladserne på de mest populære universiteter i f.eks. London, Paris og New York. Det kan blive nødvendigt at acceptere andenprioriteter.

Det meget omtalte Erasmus-program sikrer studiepladser i EØS-landene. Under ordningen får den studerende også 200-250 euro om måneden i lommepenge. Men ellers er der ikke den store praktiske forskel til de udvekslingsaftaler, universiteterne selv har indgået med oversøiske universiteter.

De nye udlandsstipendier

I 2006 vedtog Folketinget en ordning med udlandsstipendier, hvor man typisk får dækket broderparten af undervisningsafgifterne eller måske endda får dem dækket fuldt ud. Med denne ordning er det muligt at komme uden om køerne til udvekslingspladser på de eftertragtede universiteter eller at få plads på et universitet, der ikke har udvekslingsaftale med et dansk universitet.

Den gør det også muligt at få mastergrader med hjem, hvilket ikke er muligt under udvekslingsaftalerne.

Men det forudsætter naturligvis, at den studerende selv kan skaffe den resterende del af studieafgifterne – enten fra fonde, forældre eller en tredje kilde.

Udlandsstipendieordningen har to klare fordele i forhold til udvekslingsaftalerne plus en enkelt ulempe:

1. Færre begrænsninger: Den studerende slipper uden om de begrænsninger, der ligger i det hjemlige universitet – både i henseende til, om det har en udvekslingsaftale med det ønskede universitet i udlandet, og i henseende til bedømmelsen af, om den studerende fagligt set er dygtig nok. Hvis det ønskede universitet vil optage den studerende, kan denne også få stipendiet.

2. Eksamen: Den studerende kan få et eksamensbevis med hjem – det er ikke muligt gennem udvekslingsaftalerne, hvor princippet er "no fee, no degree", og hvor opholdet sjældent varer mere end et halvt år. På udenlandske universiteter er det ofte muligt at få en mastergrad efter et års studier. Men cirka en fjerdedel af de 855, der fik tildelt udlandsstipendier det første år, hvor ordningen var i kraft, valgte at tage en fuld uddannelse.

3. Ulempen: Ved udlandsstipendieordningen er bagsiden, at den studerende ofte må betale noget selv. Stipendiet dækker kun udgifterne ved en tilsvarende uddannelse i Danmark. Det rækker fra 46.000 kr. om året for de billigste humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser op til 100.000 kr. om året for de dyreste naturvidenskabelige og sundhedsvidenskabelige uddannelser. Man kan højst få udlandsstipendium i to år, så hvis uddannelsen varer længere, må man selv betale resten.

Også studerende på professionsbacheloruddannelser (f.eks. seminarier eller sygeplejeskoler) og erhvervsakademier kan få udlandsstipendier.

Læs mere her: 

SU-Styrelsen: www.su.dk/udland

Styrelsen for International Uddannelse: www.udiverden.dk

Københavns Universitet: www.udrejse.ku.dk

Copenhagen Business School: www.cbs.dk/cbs_international

Aarhus Universitet: www.au.dk/uddannelse/is

Læs flere tips om studieophold i udlandet i Berlingske Nyhedsmagasin 14 maj.