Når det er konen, der kører i den største bil

»Der er ingen tvivl om, at det var hård kost for ham at blive udsat for,« fortæller erhvervskvinden Stine Bosse om sin mand dengang hun strøg til tops i dansk erhvervsliv.

Foto: Iris: Modelfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det var ikke nemt for min mand, da jeg pludselig fik et topjob i Tryg. Han blev spurgt om mange mærkelige ting af andre mænd – bl.a. om hvordan det var at have en kone, der havde en større bil,« fortæller en af Danmarks kendteste erhvervskvinder, tidligere adm. direktør i forsikringsselskabet Tryg, nu professionelt bestyrelses­medlem Stine Bosse.

»Der er ingen tvivl om, at det var hård kost for ham at blive udsat for,« tilføjer hun.

Stine Bosse ved sit hjem i Nordsjælland Fold sammen
Læs mere

Men tingene er ved at ændre sig, siden Stine Bosse gjorde karriere i forsikringskoncernen Tryg. Berlingskes spørgeskemaundersøgelse viser, at den moderne danske business-kvinde rykker på de kønsroller i parforholdet. Karrierekvinden er blandt andet bedre uddannet, og hun arbejder mere og tjener flere penge end sin mand.

55 pct. af de adspurgte business-kvinder tjener mere end partneren, og 83 pct. af de professionelle kvinder har en universitetsuddannelse, mens dette kun gælder for 62 pct. af mændene. 53 pct. af kvinderne arbejder meget mere eller mere end deres mænd, mens kun 12 pct. arbejder mindre end partneren. 34 pct. svarer, at ægtefællerne arbejder lige meget.

Stine Bosse genkender udviklingen, som hun mener er godt for lige­stillingen mellem kønnene:

»Jeg tror, der sker noget i den yngre generation. Og det er rigtig, rigtig godt. Det har traditionelt været svært for manden, hvis rollerne var byttet om, og kvinden var hovedforsørger. Men når jeg taler med yngre mænd i dag, så synes de fleste, at det kan da være helt fedt at have sådan en kone, der giver den gas.«

Hun mener, at karrieremæssig lige­stilling giver større valgfrihed for alle – også mændene:

»Det her giver et friere valg for alle, for hold da op, hvor har der været lagt pres på mænd. Hvorfor skal det altid være dem, der skal knokle? Vi kvinder må jo også selv stå op om morgenen og få gjort det, vi skal, klare vores pension osv. frem for at regne med, at den klarer farmand,« siger Stine Bosse, som altså selv har været hovedforsørger.

Forfatter til »Håndbog for karrierekvinder« Sanne Udsen kalder det også en god nyhed, hvis Berlingskes undersøgelse er udtryk for en ny tendens, hvor kvinder bryder med traditionen med at gifte sig opad.

»Det kan være et udtryk for et skred i de traditionelle kønsroller, hvis kvinder ikke længere går efter en forsørger, og hvor mænd accepterer, at deres kone tjener mere, end de selv gør. Men nu ved vi jo ikke, hvor længe parforholdene holder. Ældre forskning viser, at ægteskaber, hvor kvinden tjener mest, holder kortere end traditionelle ægteskaber,« siger Sanne Udsen.

Grafik: Danske business-kvinder i tal