Når der skal afskediges - hvem skal chefen pege på?

Hvem og hvordan skal man vælge, når man er tvunget til en fyringsrunde? Deltag i ugens dilemma.

Mathildes firma skal spare, og hun står derfor mellem at skulle fyre en fuldtidsmedarbejder eller tre studentermedhjælpere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

Mathilde er administrerende direktør i et lille firma, som leverer telefonsystemer til virksomheder. Der er i alt 14 fuldtidsmedarbejdere og fem studentermedhjælpere ansat i firmaet, der har eksisteret i fem år.

Omkring halvvejs inde i året mister firmaet tre store kunder, og det gør ondt på økonomien. Hvis firmaet vil undgå røde tal på bundlinjen ved årets afslutning, må Mathilde handle med det samme. Udover at spare på andre omkostninger, er det er oplagt at sænke lønomkostninger ved at afskedige. Men hun er i tvivl om, hvem der skal opsiges. Valget står mellem at afskedige tre studentermedhjælpere eller én fuldtidsansat.

Den fuldtidsansatte har lige stiftet familie og købt hus, så hun ved, at det vil gøre ondt på ham at få en fyreseddel. Omvendt vil hun nødig undvære studentermedhjælperne. De er meget fleksible, og hun kan ifølge deres kontrakt skrue op og ned for deres timeantal, som det passer.

Kilde: Lederne / www.lederne.dk