Når bror og søster er lederkolleger

Mange er i arbejdslivet præget af den placering, de har i søskendeflokken. Vælger søskende at arbejde sammen, giver det både muligheder og udfordringer.

Vibeke Skytte, Direktør hos Lederne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske tænker vi ikke så meget over det i vores daglige arbejdsdag, men vores roller i en ledergruppe kan meget vel afspejle de søskenderoller, vi har haft som barn.

Jeg læste for nogen tid siden en artikel i Jyllands-Posten, hvor partner John Andersen fra Green Andersen udtalte, at det faktisk kan have stor betydning for ledelsesstil og karriere, hvor i søskendeflokken man er placeret.

Familien er den første organisation, som man møder, og de erfaringer, man gør sig allerede som barn, når vi slås med storebror eller lillesøster, følger én hele livet og bliver dermed også senere bragt ind i arbejdet. Jeg har egentlig aldrig selv givet det så mange tanker, om end jeg tror, at de værdier, man har med sig fra sin opvækst, altid vil afspejle sig i den måde, man agerer på i sit arbejdsliv.

Ser man rundt på virksomhederne, kan vi nok godt blive enige om, at det i nogen af de konflikter, der opstår i bl.a. ledergrupper, også er søskenderollerne, som udspiller sig i fuldt flor. Det er som regel ikke den faglige ekspertise, der skaber de største konflikter, men ofte personligheder og de indbyrdes kampe om magt eller rivaliseringen om chefens gunst: »Storesøster« i konflikt med »lillebror«, der også vil frem og markere sig.

I førnævnte artikel i Jyllands-Posten optrådte også søskendeparret Sofie og Kasper Egelund, der udgør ledelsen i den danske designvirksomhed Vipp, og de satte ord på, hvordan det er at være søskende og ledere i samme virksomhed. Noget af det, de fremhævede som grunden til deres succesfulde samarbejde, var at de er formet af de samme værdier, så de har en mere intuitiv opfattelse af, hvor den anden står.

Men samtidig gav de også udtryk for, at det er svært de gange, hvor de ikke er enige. Og når der opstår gnister, gør det meget mere ondt, end hvis samarbejdet »bare« havde været et arbejde.

Jeg har ikke konkret viden om, hvor mange søskendepar, der driver virksomhed sammen, men jeg kan sagtens forestille mig, at én af udfordringerne netop er, at hvis der opstår konflikter og uenighed, kan det være svært at lægge det bag sig, fordi man er så tæt, og samarbejdet rummer jo heller ikke de mange muligheder for, at man »bare« kan søge videre til en ny virksomhed og lægge uenigheden bag sig. Det vil have meget store omkostninger.

Den impulsive bror mod den forsigtige søster eller omvendt findes i alle virksomheder. Og måske er det ikke så dårlig en idé ind imellem at give det en tanke, hvorfor vi reagerer, som vi gør. Jeg kan personligt komme i tanke om episoder, hvor jeg åbenlyst i arbejdssammenhænge har vist både mit temperament, stædighed og måske til tider bestemmende adfærd, jeg godt kan genkende som noget, jeg har taget med mig fra min barndom, hvor jeg som storesøster var med til at sætte retningen og beslutte.

Jeg tror faktisk, at fokus på søskenderoller og de karakteristika, der er forbundet hermed, måske kunne være ganske interessante at arbejde videre med i forbindelse med udvikling af sit lederskab. Det giver et meget godt billede af, hvorfor vi agerer som vi gør i bestemte situationer, og hvordan vi kan arbejde videre med de styrker og de grundlæggende værdier, som vi har bragt med os fra barndommen.

Vi er forskellige, storebror, lillesøster og ham lige midt imellem, men i bund og grund handler det om at sammensætte den bedste gruppe ledere, hvis man skal være en succesfuld virksomhed. Og her er der ingen tvivl om, at det er forskellighederne, der sammen gør os stærke – nogen er bare stærkere sammen end andre.