Mystik og millioner klæber til McKinsey

Bliv McKinsey-konsulent og bliv rig – rigere end mange af kunderne i erhvervstoppen.

Søren Fritzen, leder af McKinsey & Companys kontor i København, åbner en lille smule for nogle af hemmelighederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Norge tjener konsulenterne enorme personlige indkomster, også herhjemme er lønningerne ganske høje, viste for nylig en rapport fra Dansk Erhverv, og Danmarks mest kendte McKinsey-partner Michael Halbye har opbygget en formue på over 90 millioner kroner.

Åbenhed er normalt ikke McKinseys adelsmærke, men københavnerkontorets ledende partner Søren Fritzen har indvilget i at give Business Søndags læsere et indblik i, hvordan partnerskabet fungerer.

Financial Times har slået det fast én gang for alle: McKinsey er verdens mest kendte og prestigebetonede managementkonsulent. Står der McKinsey-konsulent på CVet, åbnes der døre, som ellers ville forblive lukkede. Konsulenterne rådgiver de største virksomheder i Danmark og resten af verden, og de kan udskrive velvoksne regninger og tjener mange penge. Og der lyttes til dem. McKinsey-anbefalinger af fyringer og nedskæringer bruges af ledelser til at gennemføre upopulære tiltag eller til at opsende prøveballoner om kontroversielle salg af Danske Bank-aktier eller Dansk Supermarked.

I dag er det den ingeniøruddannede Søren Fritzen, der leder det danske kontor, hvor lønningerne er høje, og partnerne kan tjene formuer. Men det er ikke drømmen om at tjene formuer, der driver Søren Fritzen, siger han:

»Hvis jeg udelukkende fokuserede på penge, skulle jeg have valgt at blive investment banker eller gå ind i en kapitalfond. Det jeg brænder for er at gøre en forskel og sammen med en virksomheds ledelse at skabe en forandring, som man kan måle og se,« siger han.

McKinsey-partnere bryder sig ikke om, at nogen stikker næsen i firmaets forhold, og de foretrækker diskretion. I modsætning til landets store advokatkontorer kan man ikke finde navne og mobilnumre på partnere og ansatte på hjemmesiden, så hvis man vil vide, hvem de 15 partnere er, må man spørge sig frem og håbe på at få svar.

»Vi kan ikke lide at snakke om os selv, og vi har ikke behov for at profilere os,« forklarer Søren Fritzen.

Søren Fritzen reagerede for nylig irriteret, da Dansk Erhverv i en rapport havde regnet sig frem til, at hver eneste McKinsey-ansat kostede firmaet over to mio. kr. i løn, mens det tilsvarende tal for kollegaerne i Boston Consulting Group var 1,7 mio. kroner. Men nu linder Søren Fritzen alligevel på låget og forklarer, hvorfor gennemsnitslønningerne kan være så høje:

Stort set samtlige medarbejdere hos McKinsey i København er konsulenter. Kun en halv snes af de i alt 111 ansatte er sekretærer eller assistenter. Alt andet arbejde i selskabet er outsourcet. Det gælder både reception, kantinedrift, som Meyers køkken tager sig af, og de fleste IT-funktioner samt meget research og analyse er outsourcet til Indien, mens en del af konsulenternes sekretærer sidder i Polen.

LÆS HELE INTERVIEWET I BERLINGSKE BUSINESS SØNDAG 28. OKTOBER