Myndigheder henlægger sag om arbejdsulykke med flere døde

En arbejdsulykke fra 2014, der kostede flere livet, er blevet henlagt af myndighederne. De efterladte og tilskadekomne føler sig dybt svigtet.

Foto: Nils Meilvang

I en arbejdsulykke sidste år 4. august døde to fiskere, mens to andre blev svært hjerneskadede. Ulykken var en af de værste arbejdsulykker herhjemme i nyere tid, men arbejdsgiverne slap uden bøder eller straffesager, skriver Fagbladet 3F.

Efter ulykken gav Arbejdstilsynet strakspåbud for overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Men efterfølgende indstillede tilsynet til politiet, at sagen blev henlagt, fordi de omkomne var i familie.

Og det efterlader nu de pårørende med en følelse af svigt:

»Vi har mistet en søn, men vi mener ikke, at nogen har nogen har fået ansvaret for ulykken. Vi vil have et ansvar placeret. Uanset, hvor det ligger. Før kan vi ikke finde ro og komme videre i livet,« siger Svend Erik Christensen, der mistede sin ældste søn Morten Christensen på 21 år ved ulykken, til fagbladet.

Den afdøde Morten Christensen var ansat hos den 58-årige skipper Hans Jørgen Hansen, der også var hans onkel. De omkom begge i lasten på en kutter i Strandby Havn, hvor forrådnede skidtfisk havde skabt svovlbrinte og giftige dampe.

Svend Erik Christensen og hans kone Else-Marie har fået afslag på forsørgertabserstatning efter deres afdøde søn samt afslag på en særlig godtgørelse af Arbejdsskadestyrelsen. De er i stedet blevet henstillet til at føre en civil retssag mod den afdøde skippers søn, der har en andel i kutteren og virksomheden, hvor ulykken skete. Men det ønsker parret ikke, da skipperens søn samtidig er deres nevø.

De ønsker i stedet, at myndighederne skal gå ind og placere et ansvar i sagen.

»Hvis Arbejdstilsynet og politiet bare havde kørt sagen til ende og placeret et strafansvar, havde der ikke været noget at rafle om,« siger Svend Erik Christensen til Fagbladet 3F.