Mor politianmeldte sin egen datter i Færch-drama

Striden om tobaksdynastiets millionarv splitter forældre, søskende og børn, afslører ny bog om Færch-arvingerne.

Mor og datter samt Merethes daværende forlovede, Benny, ved Steners 60-års fødselsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: privateje
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Årtiers strid om milliard-værdierne i Færch-dynastiet har drevet kiler ind i de mest nære familierelationer. Den stormombruste, stenrige og dysfunktionelle Færch-familie, hvis familiekrønike rummer både hustruvold og brandstiftelse, kan nu tilføje en mors politianmeldelse af sin egen datter til i endnu et dramatisk afsnit.

Den 76-årige Tineke Færch, som er enke efter en af Færch-familiens nestorer, meldte i maj 2007 sin adoptivdatter Merethe Færch til politiet for dokumentfalsk og tyveri.

Anmeldelsen faldt, efter at datteren angiveligt havde været med til på et falsk grundlag at overtale sin mor til at sælge en stor portion værdifulde A-aktier i Færch Holding, fjernet og delvis solgt en kostbar frimærkesamling fra moderens hjem i Vedbæk og forfalsket sin mors underskrift.

Efter vidneafhøringer og en ransagning af datterens hjem i Gilleleje blev Merethe Færch efterfølgende sigtet for tyveri og dokumentfalsk. Politiet opgav dog i starten af 2008 at rejse tiltale mod datteren.

Splittet familie

En ny bog om Færch-familien, som udkommer 31. oktober, beskriver det dramatiske forløb, hvor striden om et aktiesalg til 57 mio. kr. førte til, at moderen, Tineke Færch slog hånden af sin datter, Merethe. Det indædte had i familien har også ført til, at forholdet mellem datteren Merethe og hendes bror, Erik, er ødelagt.

Samtidig beskriver bogen, hvordan familie-matriarken, Lone Færchs, skygge hviler over den splittede familie. Lone Færch, som er adm. direktør i Færch Holding, er Merethes og Eriks grandkusine, har ifølge Erik Færch trukket i trådene bag familiedramaet.

Lone Færch tilhører »den anden side« af familien, Jyllands-Færch’erne i modsætning til Sjællands-Færch’erne, hvortil Tineke Færch hører. De to grene af familien har i flere år dyrket et intenst modsætningsforhold.

De voldsomme stridigheder mellem Tineke og Merethe Færch efterfulgte et møde hos Tineke Færch i hendes hjem sommeren 2006. På dette møde blev den dengang 74-årige enke efter eget udsagn presset af datteren, dennes samlever samt sine rådgivere til at sælge sine 48 pct. af A-aktierne i Færch Holding for 57 mio. kr. til datteren Merethe.

Aktiernes værdi blev siden flerdoblet, efter at Skandinavisk Holding i starten af 2008 solgte House of Prince til British American Tobacco. Færch Holding ejede 15 pct. af Skandinavisk Tobak.

»De har løjet for mig … De har fortalt mig, at det vil ruinere Merethe, hvis hun først arvede aktierne efter min død. De har spillet på min moderfølelse og udnyttet min uvidenhed. Både min advokat, hans håbløse kollega, min datter og hendes samlever,« siger Tineke Færch i bogen »Færch - familien, magten og pengene«, som er skrevet af hendes rådgiver gennem de sidste halvandet år, Michael Teschl.

»Tineke, hvad skal Merethe dog gøre? Det vil koste os 65 mio. kr., hvis hun først får aktierne, efter at du er død! Og hvad med børnene? Vi vil være evigt forgældede resten af vores liv - og børnene med!« sagde Tineke Færchs svigersøn, Lance, ifølge bogen på mødet.

Til stede ved det dramatiske møde var også Tineke Færchs advokat fra Lind Cadovius, Mads Behrendt, Lind Cadovius’ skatteekspert Jess Thiersen, Færch Holdings mangeårige revisor og Jesper Lund fra PricewaterhouseCoopers.

»Nu var det mig, der var en lille mus i stolen, omringet af en flok store, sultne katte,« fortæller Tineke Færch i bogen.

En anden dagsorden

Dagsordenen for mødet var officielt stiftelse af et familieholdingselskab med henblik på at kunne opsamle skattefri udbytter i Færch Holding, men ifølge Tineke Færch blev dagsordenen hurtigt en anden:

»Jesper Lund gik i gang med at gennemgå sit oplæg … så spurgte han lige pludselig, om jeg havde overvejet at overdrage mine aktier til Merethe,« fortæller hun i bogen. »Men … jeg havde jo allerede sagt, at jeg ikke ville. Stener (Tineke Færchs afdøde mand) og jeg havde jo udtrykkelig aftalt, at jeg skulle beholde dem til min død.«

Alligevel solgte Tineke Færch sine A-aktier nogle måneder senere, hvor hun kort før hun skulle på fire ugers krydstogt, skrev under, selvom hun helst ville have ventet:

»Jeg måtte ikke tænke over det, mens jeg var på rejse. Det ville jeg ellers så gerne. Mest af alt for at finde en undskyldning for ikke at gennemføre det, men det måtte jeg ikke for Mads Behrendt (hendes advokat fra Lind Cadovius).

»Han sagde, at det blev for sent, og så ville skattevæsnet aldrig godkende det,« fortæller hun.

Politianmeldelsen af datteren baserer sig på, at Merethe Færch i dagene efter sin fars død i 2005 angiveligt fjernede en række dokumenter vedrørende Færch-koncernen og en værdifuld frimærkesamling, som hun til dels solgte på auktion. Samt, at hun under Tineke Færchs krydstogt omadresserede moderens post til sin egen adresse. Ifølge bogen betød dette, at Tineke Færch formentlig ikke modtog en række centrale dokumenter vedrørende konsekvensen af handlen med datteren.

Motiver og gavn

»Hvem står bag det her?« spørger Tineke Færchs søn, Erik, i bogen. »En ting kan jeg sige dig med sikkerhed - min søster har ikke udtænkt det her! Det er hun ganske enkelt ikke snedig nok til. Så spørgsmålet, vi bør stille os selv, er nærmere, hvor denne handel i sidste ende gavner mest.«

» … Jesper Lunds tilstedeværelse ved mødet … Der er noget, der lugter lidt der, synes jeg. Han er jo trods alt selskabets (Færch Holding) revisor og kender til regnskaberne. Forestil dig nu, at selskabets inderste kerne, hvori Jesper Lund også hører hjemme, har kunnet konstatere, at aktiekurserne står foran en gevaldig stigning. Det kunne være motivet!«

»Merethe og Lone (Færch) er jo blevet slyngveninder. Det har de været de sidste par år. De tager også på ferier sammen, inviterer hinanden til fødselsdag og al den slags,« fortæller Erik Færch i bogen og indikerer dermed, at Lone Færch har haft en rolle i spillet om Tineke Færchs A-aktiepost.

Da det efterhånden gik op for Tineke Færch, at hun solgte sine værdifulde A-aktier under forkerte forudsætninger, besluttede hun, at hun vil have aktierne tilbage fra datteren.

Ved et højspændt møde i maj 2007 hos Tineke Færch med deltagelse af hendes nye advokat, Steffen Olsen-Kludt og bogens forfatter, Michael Teschl, truede Tineke Færch datteren med politianmeldelse, hvis hun ikke skrev under på, at aktiehandlen gik tilbage. »Jeg vil ikke så gerne starte en politisag mod dig,« sagde Tineke til sin datter.

»Men det er det, du gør,« svarede Merethe.

»Kun hvis du ikke underskriver. Jeg vil ikke give min aktier til en, der bestjæler mig. Det vil jeg ikke finde mig i.«

Men Merethe skrev ikke under, og i dag er forholdet mellem mor og datter ødelagt:

»Merethe har valgt ikke at holde sig til sandheden. Jeg hader løgne og kan ikke leve med dem. Jeg kender ikke det pigebarn længere. Den datter, jeg engang havde, døde åbenbart omtrent samtidig med, at min mand døde. Hun er på den anden side af familien nu. Så må vi overveje at gå til domstolene. Jeg vil have mine aktier tilbage, og folk, som behandler mig så dårligt, bør stilles til ansvar for deres handlinger,« siger Tineke Færch i bogen.