Mødet er aflyst på grund af udsalg

Både ledere og medarbejdere ser positivt på, at der bliver udført private gøremål i arbejdstiden. Men fleksibiliteten må ikke misbruges og kræver respekt og tillid.

Vibeke Skytte fra Lederne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var rigtig interessant at følge den debat, der opstod i sommer i kølvandet på et af de ledelsesdilemmaer, som Lederne leverer til Berlingske og Business.dk. Dilemmaet handlede om, hvorvidt det er ok, at medarbejderne udfører private gøremål i arbejdstiden og f.eks. er væk i en time midt på dagen, fordi de skal til møde i banken, eller forlader arbejdspladsen allerede kl. 14 for at følge barnet til tandlæge.

»Det er ok med frihed under ansvar – men gælder denne frihed mon også slagteriarbejderen ved båndet, der kører i en fast hastighed, eller piloten på charterflyet,« spurgte en af debattørerne på Business.dk.

»I arbejdstiden arbejdes der, og private gøremål klares i fritiden eller i de faste pauser i arbejdstiden,« fastslog en anden.

»Hvis man forventer, at medarbejderne arbejder i fritiden, så må man også være rummelig nok til at lade folk passe sine private ting i løbet af arbejdstiden, så længe det ikke går ud over arbejdet. Det giver glade medarbejdere, og glade medarbejdere leverer et bedre stykke arbejde på kortere tid,« lød det fra en tredje.

Med de teknologiske muligheder, vi har i dag, har mange af os fået et »flydende arbejdsliv«. Men det er ikke desto mindre ganske sundt ind imellem at stoppe op og vurdere, hvilke rammer og grænser der stadig kan være brug for. For én ting er, at vi i mange typer job ikke behøver befinde os fysisk på arbejdspladsen for at arbejde, og at rigtig mange opgaver kan løses lige så godt kl. 23 fra sofaen som kl. 13 på en kontorstol. Noget andet er, at stor frihed kræver evnen til at administrere den, og at der i mange jobfunktioner fortsat er et behov for periodevis fysisk tilstedeværelse og tilgængelighed.

Tidligere på måneden offentliggjorde Lederne en ny undersøgelse, foretaget i samarbejde med analysebureauet YouGov, om, hvad der anno 2013 kendetegner en god leder og en god medarbejder. Og den viste tydeligt, at man som medarbejder ikke skal frygte at havne i lederens »sorte bog«, hvis man lige smutter fra jobbet i en time for at mødes med en håndværker eller går til kontrol hos øjenlægen. Kun 14 pct. af de 1.115 adspurgte ledere synes, at det er meget vigtigt, at man som medarbejder holder private gøremål og arbejde adskilt. Og kun seks pct. af de 1.504 medarbejdere i undersøgelsen finder evnen til at adskille private ærinder og arbejde vigtig for at være en god kollega.

Personligt mener jeg, at hvis ellers medarbejderne lever op til de krav og værdier, de er underlagt, og leverer de resultater, det er forventet af dem, er det sund ledelsesmæssig fornuft at udvise stor fleksibilitet i forhold til, at de i ny og næ passer et privat gøremål i arbejdstiden. På mange arbejdspladser er der jo samtidig en forventning om, at de ansatte tager telefonen eller svarer på presserende mails, som tikker ind på smartphonen uden for »normal arbejdstid«.

Det handler meget om fleksibilitet – en fleksibilitet, som vel at mærke går begge veje. Og så handler det mindst lige så meget om tillid. Åbner arbejdspladsen en låge for tandlægebesøg og vigtige møder med bankrådgiveren i arbejdstiden, skal lederen helst ikke gå rundt og frygte, at det opfattes som carte blanche til uhæmmede besøg på sociale medier og timelange private telefonsamtaler i arbejdstiden, som lige så vel kunne være foretaget hjemmefra om aftenen.

Både ledere, kolleger, kunder og samarbejdspartnere skal fortsat kunne regne med, at en aftale er en aftale. Jeg vil f.eks. have svært ved at finde en passende grimasse, hvis jeg møder op i en virksomhed til et aftalt møde med en potentiel ny samarbejdspartner og får at vide, at hun har desværre alligevel ikke tid til at mødes med mig, fordi hun er taget på udsalg i det lokale butikscenter, eller fordi hun hellere vil være på Facebook!