Mød Spieskvinden der vil få det danske fødsels­tal til at stige

Eva Lundgren er kvinden, der har fået flere til at tage på storbyferie og aktiv ferie med Spies. Hun har selvfølgelig ikke gjort det alene, men hun sidder for bordenden, når markedsføringskursen sættes for Spies.

Eva Lundgren, Head of Marketing, Spies Danmark, er en af 5femnominerede til Årets CMO. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Eva Lundgrens egen vej ind i rejsebranchen begyndte med et job som sælger hos Ving. En tjans, som hun efter eget udsagn »var elendig til«. Årsag: hun sludrede alt, alt for meget.

Sludrechatollet var uddannet cand. merc. og havde alligevel gjort sig så meget bemærket, at direktøren ansatte hende i marketingafdelingen.

Siden har rejsebranchen været hendes løbebane. Men undervejs ændrede arbejdsopgaverne karakter og bød på større udfordringer og ditto ansvar. På den rejse er hun blevet kaldt »katalogkiller«, fordi hun omkring årtusindskiftet aflivede datidens tommetykke rejsekataloger og dømte dem teknologisk virkningsløse og forældede.

Selv er Eva Lundgren tilpas med, at karriere­rejsen har budt på både ansvar for den kreative udformning af Spies’ markedsførings­budskaber og ansvar for resultatsøjlerne, der viser, om kreativiteten også virker på salget.

I 2014 cementerede hun for alvor sin position i rejsebranchen. Det var det år, da hele »verden« begyndte at diskutere Spies’ virale kampagner. Rejsebureauet ville øge salget af storbyrejser og aktive rejser. Derfor besluttede Spies at sætte spot på det lave fødselstal i Danmark med kampagnen »Do It For Denmark«, som siden har fået en efterfølger, »Do It For Mom«.

Før kampagnen løb af stabelen, blev Epinion sat til at undersøge ferieformer og sex. Resultatet var, at der blev dyrket langt mere sex, når rejsen gik til en storby, end når målet var vildmark og telt.

»Det var en sjov tid, fordi der var rigtigt meget snak om vores reklamekampagne. Nogle var forargede, og vi vidste ikke rigtigt, hvordan vores interne organisation ville dømme os.«

Simons ærlighed

»I vores branche er det svært at differentiere sig. Vi har ikke noget fysisk produkt, hvor vi kan differentiere os. Vores hjemmesider ligner hinanden. Det er i kommunikationen, vi skal skille os ud. I al beskedenhed synes jeg, at det er lykkedes for os over de sidste ti år. Vi har bevaret Simon Spies’ ærlighed, humor og skørhed med et produkt, hvor vi tilstræber at levere en tysk Audi-leverance.«

Hvilket falder i tråd med gamle Simons inspiration og et citat, som Eva Lundgren har fået skrevet på væggen bag sit kontor:

»Jeg har altid sagt, at dårlig omtale er bedre end ingen omtale, så længe man bare sælger en ordentlig vare.«

I tørre tal er Do IT For Denmark-kampagnens film blevet set mere end 20 mio. gange. Der er skabt PR-værdi for mere end ti mio. kr. alene i Danmark. Og internationalt har kampagnen ramt flere end 1.000 internationale medier fra Washington Post til Playboy.

Salget er steget for storbyferie med 25 procent og ikke bare i kampagneperioden. Aktive ferier steg med hele 42 procent.

Sludrechatollet kunne meget mere end at tale for meget.