Modetoppens modigste kvinde

Eva Kruse beskrives som en fænomenal netværker, men også en magtfuld kvinde, som deler vandene i toppen af dansk mode.

41-årige Eva Kruse er oprindeligt uddannet kaospilot og er blandt andet kendt for at kunne begå sig på et meget højt niveau i modeverdenen. Foto: Noam Griegst
Læs mere
Fold sammen

»Ingen tør lægge sig ud med Eva Kruse«.

Vendingen har Berlingske Business hørt flere gange de seneste dage fra aktører i modebranchen. Berlingske har beskrevet, hvordan netværksorganisationen Danish Fashion Institute med topchef Eva Kruse i spidsen er kommet på kant med dele af modebranchen.

Samarbejdspartnere bag Copenhagen Fashion Week kritiserer Eva Kruses forsøg på at gøre modeugen, hvad hun kalder »skarpere, mere professionel og mere skandinavisk«. Fra de kritiske samarbejdspartnere lyder det, at Eva Kruse er i færd med at gøre modeugen mindre demokratisk, mindre kommerciel og mere kunstnerisk. Sådan et træk har modebranchens handelsmænd, heriblandt Københavns tre modemesser og en stribe jyske modevirksomheder, ikke meget respekt for.

At »ingen tør lægge sig ud med Eva Kruse«, er dog en klar overdrivelse. I lørdags stod hele tre af Eva Kruses samarbejdspartnere bag modeugen frem med kritikken offentligt. De kastede grus i modemaskineriet kun en måned før, hovedstaden lægger baggrundstæppe til stilletter, kindkys, champagne og tøjhandel for milliarder under navnet »Copenhagen Fashion Week«. Et navn, som parterne nu strides offentligt om, hvem der ejer rettighederne til.

Korrekt er det, at en vis del af branchen ikke ønsker at lægge sig ud med Eva Kruse. For den tidligere TV-værtinde, chefredaktør på Eurowoman og pressetalsmand for minkbranchen har, siden hun i 2005 blev frontkvinde for Danish Fashion Institute, skabt sig en god del indflydelse og et usædvanligt stærkt politisk netværk, som mange i branchen misunder hende.

»Eva Kruse er en fænomenal netværker,« lyder det fra en kilde, der har arbejdet sammen med hende i flere år.

En anden fortæller, at modebranchen så undrende til, da Eva Kruse formåede at få selv socialdemokraten Ritt Bjerregaard til at engagere sig i modebranchens fremme, da Bjerregaard var overborgmester i København. Siden har Kruse formået at trække politiske topfolk på stribe til modens officielle arrangementer.

Tidligere økonomiminister Brian Mikkelsen (K) har været en hyppig gæst ved modeshow i Danmark, nuværende vicestatsminister Margrethe Vestager (R), energiminister Martin Lidegaard (R), overborgmester Frank Jensen (S) og kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V) har hun også trukket til modebranchens bonede gulve. Tilmed sikrede Kruses politiske tæft for få uger siden en underskudsgaranti på cirka en million kroner fra Københavns Kommune.

»Selvfølgelig skal vi holde hånden over Copenhagen Fashion Week. Den har stor betydning for eksporten af dansk tøj og dermed for væksten og beskæftigelsen i hele Danmark,« sagde teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF), mens andre dele af modebranchen mener, at pengene kunne få langt bedre effekt på eksporten, hvis de i stedet var gået til modebranchens største organisation, Dansk Mode & Textil, i stedet for Kruses organisationen.

En af Eva Kruses styrker er, at hun i højere grad end mange af modens købmænd fra Herning kan tale dørene ind hos både organisationsfolk, politikere, kreative kunstnere og internationale stjerner, og at de har faglig respekt for hende.

»Hun kan begå sig internationalt i modebranchen på et højt niveau. Hun kan uden problemer få sig en god snak med Stella McCartney og andre internationale stjerner, hvor andre danske modebosser vil komme på glatis efter 30 sekunder,« siger en kilde.

Eva Kruse beskrives også som en dygtig »sælger af modebranchen«, der kan skabe overskrifter i alt fra de seriøse morgenaviser til dameblade og Se & Hør, der gerne skriver om hendes civilstatus, glæde ved at løbe og om, hvordan hun holder sig ung og smuk.

Nogle i branchen mener dog, at der til tider går lidt for meget dameblad i den, når det pludselig er en dansk sangerinde som Saseline og en grevinde, der sidder på forreste række ved et modeshow. Her havde siddet internationale skribenter fra de fremmeste modeblade, hvis Eva Kruse havde gjort sit arbejde, lyder det fra kritikere. Modsat lyder det fra andre dele af det danske modeunivers, at Eva Kruse er for elitær og går for meget op i modens kunstneriske kvaliteter i stedet for at kæmpe for de bedst mulige kommercielle vilkår.

Eva Kruse er bredt anerkendt for at være en slider, der er villig til at give store ofre for at få dansk mode frem. Eva Kruse er glad for at arbejde med sin store passion og at se nye resultater blive skabt i fællesskab, selv om hun til tider ærgrer sig over, at der ikke er højere til loftet i den danske modebranche. Dog har hun ingen tanker om at forlade moden, men hun kan godt forestille sig at arbejde med mode uden for landets grænser – engang i fremtiden.

Sker det en dag, kan det meget vel blive for at fremme bæredygtig mode hos en international virksomhed eller organisation. Netop bæredygtighed i modeindustrien er et af Eva Kruses hjertebørn, og hun har været stærkt medvirkende til at få emnet på den danske og internationale dagsorden under initiativerne Copenhagen Fashion Summit og NICE.

Eva Kruse er uddannet kaospilot, og det kaotiske kendetegner ofte hendes indbakke, som hun har svært ved at tæmme, når der samtidig er rigeligt med møder i kalenderen. Medarbejderne hos Danish Fashion Institute har noteret sig, at hun ofte siger ja til lidt for meget, hvorfor hun for få år siden blev tildelt en nej-hat af sine egne medarbejdere. Den bruges dog alt for lidt, lyder det fra kontoret.