Moderne management i børnehaven

Det giver god mening at hente hjælp udefra til at forbedre arbejdsgangene i selv små daginstitutioner med få ansatte.

Det har børnehaven Kastaniebakken i Birkerød bevist ved at sætte hverdagen mere i system med værktøjet »Lean«, og alt tyder på, at flere institutioner vil følge efter i nærmeste fremtid, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Det vurderer Mikkel Munk, som er konsulent i Kommunernes Landsforening.

- Lean giver faktisk god mening i små institutioner. Man skal tænke det ind som noget, der giver værdi for medarbejderne og brugerne, og så er det faktisk ikke så vigtigt, om det hedder Lean eller noget andet, siger Mikkel Munk, som peger på, at det grundlæggende handler om at se på hvilke opgaver, der ikke umiddelbart gavner børnene og ikke er strengt nødvendige for det pædagogiske arbejde.

- Udviklingen vil komme automatisk med regeringens kvalitetsreform, og samtidig vil mangel på arbejdskraft også få daginstitutioner til at tænke i de her baner, siger Mikkel Munk.

Forbundet for pædagoger og klubfolk (BUPL) er enige i, at der kan være god mening i at kigge nærmere på dele af arbejdsgangene i landets institutioner.

- Mødet med barnet er unikt og tager den tid, det nu engang gør, og her kan næppe effektiviseres. Men på andre områder kan arbejdsgangene godt spare tid, og det kan handle om telefontid, forældresamarbejde og flere af de blækspruttefunktioner, som pædagoger også har, siger Lasse Bjerg Jørgensen, der er faglig sekretær i BUPL med ansvar for lederarbejdet.

Han kalder det for afgørende, at Lean eller lignende tiltag ikke trækkes nedover institutioner mod deres vilje.

Konsulentfirmaet Plustid har været med til at indføre Lean i Kastaniebakken i Birkerød, og konsulent Lene Irlind fra Plustid er overbevist om, at alle institutioner kan få glæde af at kigge nærmere på de daglige arbejdsgange.

- Lean kan virke som sund fornuft, der bare sættes i system, og man kan sagtens tænke, det klarer vi selv. Men det viser sig, at man har risiko for kun at opnå en fremgang på fem-seks procent, hvis man gør det selv, fordi de gode rutiner ikke bliver fastholdt. Til gengæld kan man opnå 25-30 procents fremgang, hvis der hentes hjælp udefra, fordi de nye arbejdsprocessen bliver forankret i institutionen og bliver mere vedvarende, siger Lene Irlind. Kilde: Frederiksborg Amts Avis