Moderne jakkesæt er smalle og bygget på samme måde

Det tager et par timer at sy et moderne jakkesæt. Indvendigt er der ikke ret megen forskel på en model fra Tiger of Sweden og et mere ukendt mærke.

Tiger of Sweden Har seks kollektioner årligt, hvilket betyder, at der konstant er nye varer i butikkerne. Stilen er med et solidt touch af fashion, men ikke så meget, at det ikke går til business hver dag.
Læs mere
Fold sammen

»De er næsten ufatteligt ens i konstruktionen ,og kun små marginaler adskiller den ene habit fra den anden.«

Sådan lyder dommen over fem jakkesæt i hverdagsklassen, som vi har bedt en skrædder om at vurdere kvaliteten af ved en blindtest.

Præcis som ved en vintest, hvor etiketten er pillet af, har vi fjernet alle mærker i habitterne, bedt skrædderen om at klippe habitterne fra hinanden og udelukkende bedømme de konstruktionsmæssige detaljer såsom syninger og teknikker. Han ved med andre ord ikke, hvilke mærker det er, han vurderer.

Habitterne er fra svenske Cavaliere, tyske Eduard Dressler, svenske Tiger of Sweden, svenske J.Lindeberg og danske Troelstrups eget mærke, Troelstrup of Copenhagen.

Den største overraskelse, da skrædder Petr Undén får at vide, hvilket sæt han har undersøgt, er habitten fra J. Lindeberg, som han næsten bøjer hovedet for i respekt.

»Den er meget flot i forarbejdning og konstruktion. Den er samtidig kun halvforet, hvilket kræver, at syningerne og de tekniske løsninger skal være endnu flottere, end hvis man har et for, som kan skjule konstruktionen, vurderer Peter Undén.

Lige efter J.Lindeberg kommer Troelstrup of Copenhagen, der har god filt og dug af uld i brystbelægningen samt både lærred og filt i kraven. Desuden er habitten det, der med et skrædderudtryk kaldes »troklet«. Det betyder, at materialerne på kritiske steder såsom i overgangen mellem ærmet og selve jakken er syet sammen en ekstra gang i hånden med solid tråd. Denne teknik benyttes også i J.Lindeberg.

Habitten fra Eduard Dressler vurderes som grundig tysk kvalitet, der hele vejen holder en høj standard ikke mindst i materialerne til brystbelægning og forstykket på jakken.

En af de helt store spillere på det danske marked for business-habitter er Tiger of Sweden, men den aftvinger ikke den helt store respekt fra skrædderen, der peger på et tyndt for i lommerne som et svagt punkt.

»Desuden er der udelukkende brugt filt i underkraven, og habitten er ikke troklet. Det er lidt tyndt for et mærke, der profilerer sig så massivt på netop habitter,« lyder dommen.

Den dårligste habit er det andet svenske mærke, Cavaliere, der dog også er den billigste, men Peter Undén afviser, at det skulle betyde ret meget.

»Jeg har udelukkende kigget på konstruktionen, og den er grundlæggende den samme, uanset om metervaren er dyr eller billig i konfektion, og her kommer Cavaliere ud som den dårligste af de fem. Kvaliteten af eksempelvis skulderpuderne er for ringe, da de udelukkende består af det, vi i fagsproget kalder for »rive vlies«. Habittens for er også tyndt, og jakken var kun hæftet på sømmen i underkanten, ligesom der ikke er brugt lærred i kraven,« forklarer han.