Mobning på arbejdet har forskellige konsekvenser for mænd og kvinder

Reaktionen på mobning er vidt forskellig hos mænd og kvinder. Kvinder melder sig langtidssyge eller bruger antidepressiver. Mænd forlader arbejdsmarkedet for en periode og får mindre i løn.

Annette Nielsen blev i fire måneder mobbet og chikaneret af sin chef, men hun vidste ikke, hvor slemt det egentlig var, før hendes læg?e og kommunen fortalte hende det. ?Foto: Emil Hougaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han var en enehersker og behandlede mig som et barn, der går i børnehaveklasse,« sådan beskriver Annette Nielsen sin tidligere chef. Siden august i år har hun været langtidssygemeldt pga. stress, der er forårsaget af mobning fra ingen ringere end hendes chef. I fire måneder blev hun konsekvent angrebet mellem fire til ti gange om ugen af chefen i den private virksomhed, hvor hun bl.a. sad med regnskaber.

Af frygt for at blive genkendt, og fordi der kører en sag mellem hendes tidligere chef og fagforeningen, har Annette Nielsen ikke lyst til at oplyse navnet på virksomheden.

»Det var alt, han kunne finde på at angribe mig med – men det var primært personlige angreb,« fortæller hun, imens hun skiftevis kigger på mig og den slukkede fladskærm, der før viste Go’ morgen Danmark.

Forskel på køn

Annette Nielsens arbejdsmetode var pludselig helt forkert, på trods af at hun altid havde gjort det på den måde. Hun skulle have tilladelse af ham til at udføre bestemte opgaver, selv om de andre i firmaet ikke skulle. Hendes skrivebord var for rodet. Og angrebne og stikpillerne skete for det meste i det offentlige rum blandt hendes øvrige kollegaer.

Ny forskning lavet af Københavns Universitet og Aarhus BSS viser, at der er forskel på, hvordan kvinder og mænd reagerer på sådan en situation. Og der er mange kvinder, som reagerer ligesom Annette Nielsen ved at melde sig langtidssyge.

»Mobning fordobler kvinders sygefravær og fører til øget brug af antidepressiver og påvirker kvinders helbred negativt i lang tid. Hos mænd øges sandsynligheden for, at de forlader arbejdsmarkedet for en periode med 50 procent i forhold til mænd, der ikke bliver mobbet,« forklarer adjunkt Tine Mundbjerg Eriksen fra Institut for Økonomi på Aarhus BSS, som understreger, at både mænd og kvinder oplever mobning lige hyppigt, og begge køn oplever samme typer af mobning.

Det store spørgsmål er, hvorfor mænd og kvinder reagerer så forskelligt. En af årsagerne kan være, at mænd i højere grad går på arbejde, selv om de er syge, hvorimod kvinder vælger at håndtere situationen, forklarer Tine Mundbjerg Eriksen. Hos mænd bliver sygefraværet altså ikke øget i lige så høj grad, men det gør lønniveauet til gengæld.

»Mobning påvirker lønniveauet hos mænd negativt, men det ser vi ikke hos kvinderne. Det indikerer, at mobning hæmmer mænds muligheder for lønforhøjelse og forfremmelser, fordi det påvirker deres udførelse af arbejdet,« uddyber Tine Mundbjerg Eriksen.

Vil selv – kan alligevel ikke selv

Hos DJØF oplever man, at medlemmerne først selv prøver at løse situationen.

»Det sker også, at medlemmer henvender sig med stressproblemer, hvor det viser sig, at stressen snarere er en reaktion på mobning eller udelukkelse fra et fællesskab,« forklarer arbejdslivspolitisk chef hos DJØF, Edith Jakobsen.

Annette Nielsen prøvede også selv at løse situationen ved at gå til chefen flere gange. Men intet hjalp. Hun blev mere nervøs for at tage tisse-, ryge- og frokostpauser, fordi øjnene hele tiden var i nakken på hende. Pludselig begyndte Annette Nielsens hoved ikke at kunne følge med. Arbejdet tog længere tid. Hun tog fat i ham igen for at høre, hvad problemet var – for var hun egentlig dårlig til sit arbejde?

»Han kunne ikke komme med nogle eksempler overhovedet. I stedet svarede han med et stift, tomt blik,« fortæller Annette Nielsen, imens hun sidder og aer på sin hvide kaffekop med tommelfingrene.

En morgen i august tog han igen fat i hende og kom med endnu et angreb. Men denne gang knækkede Annette Nielsen. Efter et par dage fik kommunen og lægen besøg af Annette Nielsen – og både lægen og kommunen reagerede hurtigt og forarget.

»Er du klar over, hvor voldsomt det er?« havde damen fra kommunen sagt til hende – og hun havde endda kun fortalt om to episoder.

Ifølge DJØFs undersøgelser foregår mobning primært mellem kollegaer, men mobning fra ledelsen sker også.

»Det er selvfølgelig helt uacceptabelt, hvis chefen mobber. Hvis man først har fået etableret en kultur, hvor man går hårdt til hinanden, og hvor det kan opleves illegitimt at sige fra, kan det være rigtig svært at få kulturen ændret. Derfor har cheferne et stort ansvar for at fremme en god arbejdspladskultur,« siger Edith Jakobsen.

I stuen står der ved siden af sofaarrangementet et løbebånd af ældre dato. For når hovedet bliver lidt rodet, tager hun en tur på løbebåndet for at få klarhed igen.

»Det har jeg aldrig været vant til. Jeg har altid været typen, som kunne håndtere mange bolde i luften, men nu er mit hoved helt anderledes,« fortæller hun, og i dag er Annette Nielsen nødt til kun at gøre én ting om dagen. Og det skal helst være planlagt et par dage før, ellers bliver hun handlingslammet.

Selv om tiden heler alle sår, er Annette Nielsen stadig ikke på toppen, for synet af arbejdspladsen kan hun stadig ikke tåle.

»Selv om jeg beslutter mig for at køre forbi min gamle arbejdsplads hjemmefra, ender jeg altid med at vende om. Men det skal nok komme en dag,« fastslår Annette Nielsen.

Annette Nielsen er ikke hendes rigtige navn. Berlingske Business er bekendt med hendes identitet og har været i kontakt med hendes fagforening.