Mister Spotify giver en opsang til Europa for fodslæberi

Daniel Ek er med musik­tjenesten Spotify en frontfigur i Sveriges succes med at skabe netfirmaer, men kritiserer nu regeringen. Er han et produkt af et miljø, der er ved at forsvinde?

Som 14-årig stiftede han sit første firma, og allerede som 23-årig blev han millionær, da han solgte det videre. Senere etablerede han musiktjenesten Spotify, som har bredt sig til 48 lande. Mød svenskeren Daniel Ek. Foto: Don Emmert/AFP Fold sammen
Læs mere

»Nu er det tid til handling. Politikere – your move!«

Daniel Ek er vant til at dele vandene. Afhængig af, hvem du spørger, er musiktjenesten Spotify, som han grundlagde i 2006 med Martin Lorentzon, enten musikbranchens frelse eller dens undergang.

Det er også en af Sveriges største netsuccesser og stadig overvejende på svenske hænder modsat blandt andet nettelefonitjenesten Skype og spilproducenten Mojang, som for længst er afsat til USA.

Og det er grunden til, at Ek og Lorentzon forleden kom med et opråb til de svenske politikere om ikke at svigte landets netsucces. Ellers forlader også Spotify Sverige.

Et trængt boligmarked, mangler i uddannelsessystemet og et ugunstigt skattesystem er hovedpointer i deres klage over, at rammerne for det svenske teknologieventyr smuldrer.

Daniel Ek er om nogen produkt af det miljø, som han frygter forsvinder. Han var fem år, da han fik sin første computer – en Commodore 20 – og begyndte at programmere. Han var 14, da han etablerede sit første netfirma, og da han var 16, tjente han mere end sin mekanikerstedfar. Som 23-årig var han millionær efter at have solgt netreklamebureauet Advertigo.

Da havde han for længst opgivet at få en uddannelse – det var for teoretisk. Han havde også fået afslag fra Google, som bad ham tage en uddannelse først. I stedet tænkte han: Jeg skal vise dem.

Men hvad skulle han vise dem? Daniel Ek stod dér med millionerne og champagnen og følte sig rådvild og deprimeret. Han solgte sin Ferrari og sin fede lejlighed i Stockholm og skiftede livet i overhalingsbanen ud med moderens øde sommerhus. Han mediterede og spillede guitar, sin anden store passion. Han overvejede at blive musiker.

Så kom han i tanke om den ulovlige fildelingstjeneste Napster, »den internetoplevelse, der har forandret mig mest«. Kunne han lave en lovlig musiktjeneste, som kom piratkopiering til livs og indbyggede det sociale ved at dele musik?

I to år forhandlede Ek med de store musikselskaber, der til gengæld fik aktier i Spotify. Siden har Spotify bredt sig til godt 48 lande.

Og det var ikke lykkedes, hvis han var begyndt et andet sted end Sverige, udtalte han i 2013 til Financial Times.

»Jeg var den første generation, der som teenager havde internet. Hurtigt bredbånd og mobilforbindelser kom til Stockholm før New York. Jeg så det hele ti år før alle andre.«

Den fordel har Sverige ikke mere, og landet risikerer at tabe sit momentum, skriver Daniel Ek og Martin Lorentzon i deres opråb:

»Det er galt, at Europa med en større befolkning end USA ikke har ét eneste selskab i klasse med Facebook, Google, Apple, Microsoft og Amazon. Vi vil vise, at det går!«