Mislyd i lydbogssalget

Forlagene har svært ved at tjene penge på lydbøger, selv om der bliver solgt flere og flere af dem. Men de tror på, at det vil gå.

Lydbøger - eller lytteratur, som det kærligt er blevet omdøbt til - fænger faktisk hos danskerne. Forlagene har blot svært ved at tjene penge på det i øjeblikket. Foto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er mislyde i den danske bogbranche, som har problemer med at tjene penge på salget af lydbøger.

Mange har ellers spået markedet for lydbøger en lys fremtid, men det udgør fortsat kun en procent af den samlede bogomsætning i Danmark, og ifølge Forlæggerforeningens bogbarometer, som omfatter omkring 85 procent af den samlede forlagsomsætning, er omsætningen i første til tredje kvartal af 2008 faldet. Det sker, på trods af at salget af lydbøger faktisk stiger.

120.900 lydbøger solgt

Ifølge Børsen blev der i januar-september 2008 solgt 120.900 lydbøger - 33.800 flere end året forinden.

Lydbøger var tidligere tiltænkt blinde og svagtseende, som ikke var i stand til selv at læse. Men de seneste år er der sket en eksplosion i antallet af udgivelser i takt med, at mobile MP3-afspillere er blevet udbredt, og det er blevet let at købe lydbøger i boghandeler og netbutikker. Mange nye bøger udkommer såvel på papir som i MP3-format, og det er ofte gode stemmer og kendte skuespillere, der læser dem ind.

Administrerende direktør for forlaget Gyldendal, Stig Andersen, medgiver, at det lige nu er svært at tjene penge på lydbøger, men at Gyldendal fortsat investerer »massivt« i markedet. I både Sverige og Tyskland udgør salget af lydbøger nemlig fem-otte procent af bogmarkedet.

Pengene kommer hjem

Også hos Lindhardt & Ringhof er der let optimisme.

»Vi er i gang med at åbne et marked, og når jeg kikker på budgetterne, er vore investeringer ikke større, end at vi får pengene hjem igen,« siger lydbogsredaktør Marianne Lindholm, som også tror, at Danmark om få år når svenske og tyske niveauer.