Ministre kaldes i samråd om sort arbejde

Socialdemokraterne kalder skatteministeren og beskæftigelsesministeren i samråd om sort arbejde, efter ny undersøgelse viser, at knap hver femte dansker i 2014 har udført sort arbejde.

Foto: Søren Bidstrup.
Læs mere
Fold sammen

Regeringen har svækket indsatsen mod sort arbejde, mener Socialdemokraterne, og derfor kalder partiet skatteminister Karsten Lauritzen (V) og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i samråd i sagen.

Indkaldelsen kommer i kølvandet på en stor undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, som viser, at knap hver femte dansker i 2014 har udført sort arbejde.

»Det eneste, regeringen har gjort, er at lave besparelser og forringe Skats muligheder for at kontrollere netop sort arbejde,« siger Socialdemokraternes social dumping-ordfører, Jeppe Bruus (S).

»Derfor må både skatteministeren og beskæftigelsesministeren svare på, hvad de har tænkt sig at gøre ved problemet,« siger han.

I 2012 gjorde SRSF-regeringen det muligt for Skat at foretage kontrolbesøg i private haver uden en dommerkendelse for at bekæmpe sort arbejde. Men i august i år sendte Karsten Lauritzen et lovforslag i høring, som totalt afskaffede de omstridte beføjelser.

Rockwool Fondens undersøgelse, der bygger på anonyme interviews blandt 33.000 danskere i perioden 1994-2014, viser, at cirka hver fjerde dansker I 1994 havde udført sort arbejde, mens det i dag er hver femte. Selvom tendensen er faldende, mener Jeppe Bruus, at sort arbejde stadig er et kolossalt problem.

»Denne her undersøgelse dokumenterer endnu en gang, de store udfordringer der er med sort arbejde i det her land. Det er helt vildt, når hver tredje i Varde Kommune har bedrevet sort arbejde. Derfor er der behov for en indsats fra myndighedernes side,« siger han.

»Det kan godt være, der har været et lille fald, men det er stadig alt for store tal,« understreger Jeppe Bruus.

Varde Kommune har den største procentdel af borgere, der arbejder sort. Her har 31 procent arbejdet uden om skattesystemet. I den anden ende af landet har knap 13 procent af borgerne i Gentofte Kommune gjort det samme.

I samrådet skal ministrene kommentere på undersøgelsens resultater, men de bedes redegøre for, hvilke initiativer regeringen har tænkt sig at igangsætte for at bekæmpe sort arbejde i Danmark.

Afslutningsvis skal ministrene svare på, om de stadig ønsker at blokere Skats mulighed for at lave kontrolbesøg i private haver.