Mine kolleger faldt fra

Mens mange af hendes kvindelige kolleger er faldet fra på vej mod topstillingerne, har 31-årige Christina Nielsen på 12 år taget turen hele vejen fra revisorassistent til vice- koncerndirektør i DLG.

Christina Nielsen er ny CFO i DLG. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Hun havde det fint med sin lederposition i revisionsfirmaet Deloitte og var ikke på jagt efter nye udfordringer, men da 31-årige Christina Nielsen blev tilbudt stillingen som vicekoncerndirektør i DLG, tog hun alligevel sin karriere op til revurdering.

»Det er vigtigt at turde tage de chancer, der byder sig, og tro på, man godt kan klare det,« siger Christina Nielsen.

Men hun er mere undtagelsen end reglen. Mange kvinder falder fra på vej op ad karrierestigen, et billede Christina Nielsen genkender fra sin egen karriere. Siden 2003 har hun taget turen hele vejen fra revisorassistent til seniorrevisor, videre til revisormanager, statsautoriseret revisor og seniormanager. Imens kunne hun se mange af sine kvindelige kolleger falde fra.

»Vi fulgtes ad i starten, og pludselig var de der ikke mere,« siger Christina Nielsen. Christina Nielsen hang imidlertid i, og det lønnede sig. For to uger siden tiltrådte hun i stillingen som vicekoncerndirektør i DLG, hvor hun har ansvaret for økonomifunktionen. DLG er en af Europas største landbrugsvirksomheder med en omsætning på 60 milliarder kroner, men millardbudgettet skræmmer ikke Christina Nielsen. Hun kendte DLG fra sit konsulentarbejde for virksomheden, og det var – må hun erkende – en medvirkende årsag til beslutningen om at træde til.

»Det betød meget, at jeg blev inviteret af nogle, der kender mig. De vidste, det var mig, de gerne ville have, og det skabte en ro,« siger Christina Nielsen og tilføjer, at det næsten kom bag på hende, at hun ikke tænkte mere over at sige ja tak til tilbuddet, end hun gjorde.

Jeg møder Christina Nielsen på hendes nye kontor i Axelborg midt i København, hvor DLG holder til. Fra kontoret har den nye direktør udsigt til Tivoli, og uden for sidder en hel økonomiafdeling, som hun nu skal holde styr på. Hun ved godt, at hun skiller sig ud, men det tager hun med sindsro.

»Jeg kan vælge at se rundt på alle dem, der sidder der, og konstatere, at jeg er yngst. Jeg kan også sætte mig ned og fokusere på, at jeg er hunkøn, og i denne her organisation kan jeg også sætte mig ned og konstatere, jeg er en af de få, der er fra Sjælland, for de fleste her er jyder,« siger Christina Nielsen. Men hun har valgt at håndtere situationen anderledes.

»Jeg tror, det er vigtigt at fokusere på vores arbejde. Vi har også rigtig mange ligheder, og det handler om, at få fordele ud af de forskelligheder, der er,« siger hun.

Christina Nielsen er ikke meget for at tale om, at hun skulle have anderledes vilkår, fordi hun er kvinde. Hun har hidtil ikke oplevet forskelsbehandling de steder, hun har arbejdet, men omgivelserne, derimod, har bemærket, at hun arbejder mere end gennemsnittet.

»Jeg har bestemt oplevet, at omverdenen har svært ved at forstå, hvorfor jeg prioriterer, som jeg gør. Det er ikke sådan, at mandlige kolleger kigger skævt til mig, men relationer, der ikke selv går op i karriere, har svært ved at forstå, jeg ikke går mere op i andre ting,« siger hun.

I dag bor Christina Nielsen sammen med sin kæreste, som også er revisor. De to deler de hjemlige opgaver ligeligt imellem sig, og Christina Nielsen ser også en fremtid med børn og familieliv. Skal det kunne lade sig gøre ved siden af direktørjob, er det nødvendigt med fuld opbakning fra baglandet, mener Christina Nielsen.

»Det ville være et problem mange steder, og jeg har også selv oplevet variationer af, hvor godt det fungerer,« siger hun og fortsætter:

»Man skal finde en partner, som trives med, at der bliver prioriteret andet end hjemmefronten. Det er altafgørende for, at tingene hænger sammen – med mindre man vælger at være alene.«

Mens Christina Nielsen var på udgik efter en kæreste, jokede hun med sine venner om, at det »er nemmere at finde en kæreste, hvis man siger, man er sygeplejerske i stedet for revisor«. Det var ment som en joke, men gav god mening blandt hendes mandlige venner, fortæller hun.

»Alle mænd uden undtagelse og uden at smile har sagt, »ja, det har du nok ret i«.

Nu gælder det imidlertid jobbet som vicekoncerndirektør, og det har hun tænkt sig at gå til med vanlig jordnær stil. Efter ti år med kraftig vækst er DLG-koncernens mål at kigge indad og optimere samspillet mellem de over 40 datterselskaber i 20 lande. Det bliver Christina Nielsens overordnede opgave, og den er hun klar til.

»Jeg skal kunne komme med noget, og jeg skal have styr på tingene. Men det skal man også, hvis man er mandlig leder på 50 år,« siger hun.