Mindfulness – fra hokus pokus til et respekteret ledelsesredskab

Mindfulness er på få år gået fra at være hokus pokus til et brugbart ledelsesværktøj, der kan gøre en til en bedre leder.

Mindfulness er på få år gået fra at være hokus pokus til et brugbart ledelsesværktøj, der kan gøre en til en bedre leder. Fold sammen
Læs mere

Vi skal ikke mange år tilbage, før mindfulness og meditation var noget, der blev rynket på næsen af i erhvervslivet og af mange – inklusive jeg selv – betragtet som noget useriøst hokus pokus. Især, hvis man forsøgte at sammenkæde ledelse og mindfulness, kunne man være stensikker på, at det ville blive mødt med hovedrysten, måske suppleret med et skævt, vantro smil.

Men heldigvis er det tilladt at blive klogere og udvide sin horisont. Og at mindfulness og meditation nu bliver taget dybt alvorligt også af ledere, kunne man blandt andet forvisse sig om på ledelseskonferencen Ledelsens Dag i november 2018, hvor dagens hovedtaler, forfatteren og ledelseseksperten Rasmus Hougaard, som en del af sit oplæg opfordrede de 750 tilstedeværende ledere til at sidde stille med lukkede øjne i et par minutter. Og det gjorde vi så, sad musestille med øjnene lukket i. Jeg vil vove den påstand, at hvis forslaget var blevet stillet af en indlægsholder for ti år siden, ville indtil flere ledere givetvis have forladt salen.

Rasmus Hougaards nye bog »The Mind of The Leader« er skrevet på baggrund af et treårigt forskningsprojekt med 35.000 ledere. På baggrund af sin forskning slår Rasmus Hougaard til lyd for, at fremtidens ledere skal fokusere på mennesker frem for systemer. Mennesket skal simpelthen i centrum.

»Du skal være et godt menneske for at være en god leder. Din vigtigste opgave er at hjælpe dine medarbejdere med at finde mening i arbejdet, skabe menneskelige relationer og true happiness, altså en ægte følelse af lykke,« forklarede Rasmus Hougaard for nylig til magasinet Lederne.

Hans ledelsesprincipper består af tre grundsten: Mindfulness, selflessness og compassion. De tre grundsten udgør tilsammen »MSC-modellen«, og ved at praktisere den kan man ifølge Rasmus Hougaard blive en (endnu) bedre leder.

»Mindfulness giver dig mulighed for at være til stede og være opmærksom på, hvad der virkelig motiverer de mennesker, du leder. Uselviskhed hjælper dig til at træde til side og give den plads og støtte, som disse mennesker skal bruge for at trives. Og medfølelse skaber relationer på et reelt menneskeligt plan og viser, at du har andres bedste interesse for øje. Det skaber en stærk følelse af mening, ægte lykke, forbundethed og medinddragelse,« skriver han i »The Mind of the Leader«.

Han er selv storbruger af mindfulness. Hver morgen sætter han sig som det første på en stol i 40 minutter og mediterer og reflekterer over sine egne værdier som leder. Hans pointe er, at i en verden, der bliver stadig mere digital, mobil og ustabil, er det vigtigere end nogensinde, at ledere har et stabilt sind. Derfor anbefaler han, at ledere bruger mindst ti minutter hver dag på mindfulness-øvelser.

I Lederne har hele ledergruppen været på et 11 sessioner langt mindfulness-kursus, som snart er tilendebragt, og nu er det så medarbejdernes tur – vel at mærke de medarbejdere, der selv har lyst. For mig har de seneste tre måneder været en rejse fra manglende viden og en vis skepsis til oplevelsen af, at mindfulness rent faktisk har en stor og positiv effekt på mig som person og som leder.

»jeg har fået mere fokus og nærvær samt et mere åbent sind. Jeg er blevet bevidst om at være bevidst«


Helt konkret er jeg begyndt at meditere hver morgen, hvor jeg lukker såvel døren til mit kontor som mine øjne. Derudover bruger jeg teknikkerne i forbindelse med nødvendige samtaler, også kaldet vanskelige samtaler, om eksempelvis sygefravær eller manglende performance. Forud for dén type samtaler tager jeg mig tid til at lukke min dør, lukke mine øjne et par minutter, mærke min vejrtrækning og falde helt til ro.

Resultatet er, føler jeg selv, at jeg har fået mere fokus og nærvær samt et mere åbent sind. Jeg er blevet bevidst om at være bevidst!

I mange år har det været et mantra, at ledere skulle dyrke den åbne dørs politik: »Min dør står altid åben«, lød budskabet til medarbejdere og lederkolleger. Men min nye erfaring er, at det faktisk er helt legalt ind imellem at lukke døren og skabe tid og rum til sig selv – forhåbentlig for i sidste ende at blive en bedre leder.

Vibeke Skytte er direktør i  Lederne