Millionkontrol af byggepladser – men ingen sager

Københavns Kommune vil bruge fem millioner på at kontrollere sine leverandører for lønsnyd, men 3F har stort set aldrig henvendt sig med tilfælde af lønsnyd på byggepladserne. V-borgmester kritiserer reglerne.

OBS TIL BM BUSSINESS! Byggeplads i Vanløse, torsdag d. 18. juli. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere

Netop som Københavns Kommune vil afsætte millioner til kontrol af udenlandsk arbejdskraft og skærper kravene over for sine leverandører, viser det sig, at kommunen endnu ikke har konstateret nogen tilfælde af lønsnyd på sine byggepladser.

Kravene blev i sidste måned vedtaget på foranledning af Socialdemokraterne og betyder blandt andet, at virksomhederne skal redegøre for forskellige CSR-krav på ugentlige byggemøder, afhængig af hvad kommunen finder relevant. Kommunen kan også med det samme opsige kontrakten og pålægge bod, hvis det viser sig, at underleverandørerne ikke kan fremvise lønsedler for samtlige ansatte.

Ingen tilfælde af lønsnyd

Men ifølge Københavns Ejendomme har der altså endnu ikke været et tilfælde af lønsnyd. Fagforeningen 3F har kun henvendt sig tre gange siden 2009, og blot én af sagerne er kommet for Arbejdsretten. Fagforeningen har heller ikke benyttet sig af kommunens hotline, som ellers skulle sikre hurtig kontrol af byggepladserne i tilfælde af løndumping. Venstre anklager derfor overborgmester Frank Jensen (S) for at spænde ben for virksomhederne blot for at tækkes fagforeningen.

»Vi har i forvejen klausuler i kontrakterne og i den ene sag, hvor vi har været i tvivl, om tingene var i orden, har vi tilbageholdt pengene til entreprenøren. Nu bliver virksomhederne mødt med mere bureaukrati, og vi bruger skattekroner på at kontrollere for noget, vi ikke har problemer med. Det virker absurd, når overborgmesteren reklamerer for, at han vil gøre livet lettere for de små virksomheder,« siger Pia Allerslev (V), kultur- og fritidsborgmester og henviser til den ekspertgruppe, som overborgmesteren har nedsat for at gøre København mere erhvervsvenlig.

S: Det skal være ubureaukratisk

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) er på ferie, men Socialdemokraternes gruppeformand Jesper Christensen afviser, at kravene medfører ekstra bureaukrati.

»Jeg er glad for, at problemet ikke er større, men ét eksempel på lønsnyd er ét for meget. Vi vil inddrage arbejdsgiverne, så kravene bliver så ubureaukratiske som muligt,« siger han, men erkender, at kommunen ikke har nogen systematisk kortlægning af problemets omgang.

Ifølge Dansk Byggeri risikerer kommunen at gøre sit byggeri dyrere med de nye krav.

»Reglerne er ude af proportioner, for hvor er sagerne henne? I værste fald kan det betyde, at entreprenørerne må stille krav om bankgarantier fra deres egne underleverandører, hvis de skal tage ansvar for alle deres ansatte. Det har små virksomheder meget svært ved at få, og resultatet er, at det bliver vanskeligere for dem at få opgaverne,« siger direktør Peter Stenholm og henviser til, at kommunen allerede bruger klausuler, og at Dansk Byggeri stiller op, så snart 3F påpeger problemer på pladserne.

3F: Kontrol er nødvendigt

3F henviser da også selv til netop de såkaldte 48-timers møder, hvor de kan indkalde arbejdsgiverne. Ofte får de udenlandske ansatte ikke indbetalt feriepenge, eller også arbejder de for meget i forhold til den danske overenskomst.

»Det, at kommunen ikke har fået flere henvendelser fra os, betyder jo ikke, at leverandørerne overholder reglerne. Rigtig mange udlændinge overholder ikke overenskomsten,« siger Claus Von Elling, konsulent i 3Fs byggegruppe, der dog ikke kan dokumentere antallet af sager om lønsnyd på kommunale byggerier.Når I løser problemerne selv, hvorfor er ekstra kommunal kontrol nødvendig?

»For at sikre at vores skattekroner går til virksomheder, der følger reglerne. Vi opdager jo ikke nødvendigvis alle sagerne selv,« siger Claus Von Elling og understreger, at fagforeningens kontrol af byggepladserne fortsat vil være uafhængig af kommunens.