Milliarder til efteruddannelse gav kun 47 faglærte

Selv om samfundet hvert år bruger godt fem milliarder på voksen- og efteruddannelse i VEU-systemet, ender kun ganske få ufaglærte med at blive faglærte.

Læs mere
Fold sammen

Det lykkes kun ganske få ufaglærte at uddanne sig til faglærte, selv om samfundet hvert år afsætter godt fem milliarder kroner til voksen- og efteruddannelse i VEU-systemet, skriver Politiken.

I 2012 lykkedes det kun for 47 yngre faglærte at uddanne sig til faglærte, viser en kortlægning af uddannelsesmønstre, som tænketanken DEA har foretaget blandt 143.429 danskere i alderen 35-39 år.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråds direktør Stine Vrang Elias vil efterspørgslen efter ufaglærte falde med 210.000 personer frem til 2020, og derfor er der ingen vej uden om, at uddannelsesniveauet skal hæves, så der bliver færre ufaglærte og flere faglærte.

»En masse unge er ikke kommet med på uddannelsestoget. Det ordinære uddannelsessystem er dårligt til at bryde den sociale arv, og her er der et stort potentiale i at udnytte VEU-systemet. En del ufaglærte er også såkaldte superufaglærte, som reelt arbejder på faglært niveau, men ikke har formel kompetence. De ville lettere kunne søge andre jobs, hvis de får papir på deres kompetencer på et arbejdsmarked, som får mindre og mindre brug for ufaglært arbejdskraft,« siger hun til Politiken.