Milliardæren slapper af med at skabe jernskulpturer

75 år. Til daglig suser Ib Kunøe rundt og passer sine forretninger og sin formue. Men når han skal slappe af, foregår det på et værksted i Raadvad.

Ib Kunøe, bestyrelsesformand for Atea. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Iværksætter. Forretningsmand. Virksomhedsejer. Rigmand. Sejler. Skulptør. Ib Kunøe kan beskrives med mange ord, men frem for alt er han en selfmade mand.

Siden han forlod Forsvaret for at etablere sin første virksomhed, konsulentvirksomheden Mercuri Urval, har han lagt sten på sten til det ikke helt lille virksomhedsimperium, Consolidated Holdings, hvor det hele er samlet. Ib Kunøe opgør selskabets formue til 4,5 milliarder kroner, hvilket gør ham til en af Danmarks 100 rigeste mennesker.

Formuen er opbygget gennem 20 år og blev grundlagt med salget af Mercuri Urval. Siden har Ib Kunøe investeret i en stribe virksomheder inden for særligt IT og tele. Blandt dem er det værd at nævne Telmore, som var foregangsvirksomhed med lave priser på telefoni og kundevenlig selvbetjening på nettet. Telmore blev en alvorlig udfordrer til TDC, som endte med at købe opkomlingen for 299 millioner kr. i 2004.

Ib Kunøes private interesse for sejlsport har også sat sit aftryk i porteføljen med investeringen i X-Yachts i Haderslev, der producerer sejlbåde. Ib Kunøe har sejlet, siden han var barn, og beskriver sig selv som en inkarneret sejler, der har tilbragt mange timer på havet og vundet mange førstepladser.

I dag består porteføljen af over 15 virksomheder med store ejerandele i Atea og Columbus som de væsentligste aktiver. Atea er resultatet af mere end 60 opkøb og er under Ib Kunøes ledelse blevet Nordens største leverandør af IT-udstyr.

Bestikkelse

Tidligere i år blev Atea dømt for bestikkelse i en af de største danske sager om bestikkelse i nyere tid. Ib Kunøe, der er formand for selskabet, nedtonede sagen, da den kom frem i 2015, og politiet talte om bestikkelse for over én million kroner i årrækken 2007-2015. Til Berlingske sagde Ib Kunøe:

»Det er én million kroner. Og én million kroner over syv år ... Så er vi altså nede i de små træskostørrelser.«

Selv om Ib Kunøe har brugt meget energi på virksomhederne i årenes løb, har han også fundet tid til en stribe tidskrævende fritidsinteresser. Udover sejlsport går han på jagt, spiller golf og står på ski. Og så træner han dagligt en time for at holde sig i form.

Han har også en kreativ side, som får frit løb i hans værksted i Raadvad, hvor han slapper af med at skabe jernskulpturer af skrot.

»Når man laver en jernskulptur, er det noget med at kigge på noget skrot. Måske har man lavet nogle skitser, måske ikke. Man lader sig så bare inspirere af de stumper, der ligger, og begynder at arbejde med tingene. Og, tjuhej, på en formiddag har man lavet noget, som man selv synes er genialt. Det er så ikke sikkert, at man viser det til andre, vel? Men man har haft en utroligt sjov proces,« har han tidligere fortalt Berlingske.

Han er også en flittig gæst i Operaen.

For Ib Kunøe er arbejds-og privatlivet tæt forenet. Han er gift med cand.polit. Lone Kunøe, som er administrerende direktør i Consolidated Holdings. Deres private og professionelle partnerskab har varet mere end 20 år. Også Ib Kunøes søn er blevet en del af faderens forretning. Sønnen Jacob ejer mellem en fjerdedel og en tredjedel af Consolidated Holdings.