Milliardærboblerne

Specialrapport: Blandt boblerne til at nå op på Berlingske Nyhedsmagasins Danmarks Rigeste-liste for 2009 senere på året er familien Stadil – faderen Thor og sønnen Christian. Strategien for at styre gennem de svage konjunkturer er helt klar - og heri indgår ikke opkøb. Også selvom familievirkomheden er velkonsolideret, og mange virksomheder er billigt til salg.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fjerner dræn
I stedet for at sprede sine aktiviteter, har Stadil-familien derimod været i gang med at stramme op de seneste måneder.

“Vi kan være langsigtede, fordi vi ikke er børsnoteret, men er en familieejet virksomhed. Og vi har normalt været risikovillige og har satset inden for de sektorer, vi er i. Nogle ting er gået godt, og nogle er gået mindre godt. Og det, der er gået mindre godt, det har vi skåret til eller afviklet, selv om vi egentlig har tillid til det på sigt. For det er vigtigt, at der ikke er for meget, der dræner lige nu,” siger Thor Stadil.

Samtidig er en opstramning af konglomeratet i forbindelse med en intern værdiproces faldet belejligt i forhold til de dårligere konjunkturer, forklarer Christian Stadil:

“Konglomeratet er jo formet af en knopskydningsproces, og vi er i gang med at trække de forskellige divisioner lidt tættere sammen, så vi i højere grad udnytter synergier i forbindelse med f.eks. indkøb og fælles it-platform samtidig med, at vi udnytter fordele på logistiksiden. Så vi kommer til at arbejde mere som en koncern, end vi har gjort hidtil.”

Vil have gynger og karusseller

Den forsigtighed, der ligger til grund for Stadil-familiens tilbageholdenhed på opkøbsfronten, genfindes i Thornicos risikoprofil.

“Det er nok lidt tilfældigt, at vi er endt med den opdeling, vi har. Det er sket, fordi der er opstået nogle muligheder undervejs, og dem har vi grebet. Men Christian og jeg er enige om, at den pakke, vi har af virksomheder, er fantastisk godt sammensat forstået på den måde, at den balancerer vældigt fint ud fra en risikomæssig betragtning,” siger Thor Stadil.

Betragtningen er, at et område som fødevarer selvfølgelig er påvirket af konjunkturerne, men at det omvendt er en ret stabil division, fordi der også er brug for ostepulver og ægprodukter i lavkonjunkturer.

Det er en division med en fast, men ikke så stor indtjening. Divisionen omfatter også industrielt udstyr til produktion af fødevarer, slagteriudstyr og produktionsudstyr til medicinalindustrien.

Ejendomsporteføljen er endnu mere stabil og har været en cashcow, fordi det ikke er hårdt gearede ejendomsinvesteringer. Ejendommene er anskaffet på det rigtige tidspunkt, de er fordelt på flere segmenter, og der er gode lejere.

Det er vigtigt, for nogle af de andre aktiviteter er mere risikobetonede. Det gælder f.eks. shipping, hvor der er mulighed for kæmpestor indtjening, men også for store tab. Det nærmest hysteriske bulk-marked holder Stadil-familien sig fra, men sejler derimod med de noget mindre udsvingsprægede multi-purpose-skibe til stykgods.

Sidste ben i Thornico er sportstøjvirksomheden Hummel, der selvfølgelig også er konjunkturfølsom, men er blevet en velindtjenende virksomhed.