Middelfart satser hårdt på at tiltrække mere erhvervsliv

Der er godt gang i erhvervslivet i Trekantområdet, som med Middelfart på Fyn som medlem burde hedde Firkantområdet - den fynske kommune blev i går kåret som Årets Iværksætterby efter at have startet en målbevidst satsning på iværksættere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Efter mange som rejsende i truckbranchen ønskede nu 35-årige Christian Jensen for tre år siden at starte sit eget firma med fokus på servicering af gaffeltrucks og andre transportmidler i virksomhederne.

Han havde 10 års branchekendskab og regnede med at kunne tage nogle kunder med over i sit eget selskab, men han vidste ikke ret meget om at drive virksomhed, moms, regnskab og en masse af de andre administrative og praktiske ting, der følger med at starte for sig selv.

Han fik hjælp af Middelfart Erhvervscenter, som i de seneste år som en målrettet strategi satser halvdelen af sine ressourcer på at understøtte iværksættere.

Vi skal gøre en forskel»Siden 2004 har vi haft som et mål at bruge halvdelen af vores indsats på iværksættervirksomheder, som jo udgør en alt dominerende del af de danske virksomheder, og som er starten på fødekæden til de store virksomheder,« siger erhvervschef Niels Christian Hammelev fra Middelfart. »Vi skal være der, hvor vi gør en forskel, vi skal lave det, som ikke bliver lavet i forvejen.«

Truck-direktøren er glad for hjælpen, og han er ikke ene om at blive hjulpet i gang. Mange andre nye virksomheder er også hjulpet op på stylterne, og 80 pct. af dem har overlevet indtil videre.

Erhvervscentret i Middelfart nøjes ikke med at være der i startfasen, men følger også løbene op på tingene.

Således nikkede Niels Christian Hammelev hoved op og ned, da den udlærte landsbrugsmaskinemekaniker Christian Jensen spurgte, om det ville være klogt af ham at bygge et nyt domicil til sin virksomhed, der nu har seks ansatte samt import af gaffeltrucks fra Kina.

»Det er i dag en etableret virksomhed,« siger erhvervschefen.

Udveksler erfaringer»Bare det at komme i gang var svært,« siger Christian Jensen, der følte sig meget alene, inden han fik kontakt til erhvervscentret.

»Jeg vidste ikke, hvor jeg skulle få nogle gode råd, inden jeg fik kontakt til erhvervscentret, hvor jeg kommer ofte og udveksler erfaringer med andre iværksættere. Der var jo ikke andre steder at gå hen, og jeg har fået en meget fin behandling,« siger han.

Udover vedligeholdelse og reparation af trucks, som én gang om året skal have et eftersyn, satser han også at kunne levere andet metalarbejde til kunderne, som fortrinsvis er lokale virksomheder.

Der er 24 timers service i det lille firma, og så har Christian Jensen lige nu en nyrenoveret Harley Davidson til salg.

»Det er primært truckene, som er vores forretning, men jeg vil gerne udvide vores tilbud, så vi også kan tilbyde vores truckkunder flere ydelser efter deres behov,« siger han. »Dog ikke for meget, for jeg ønsker ikke, at virksomheden skal have mere end 10 ansatte, og mens vores store konkurrenter tager sig af de store kunder, satser jeg på de små og mellemstore virksomheder her i Trekantområdet, og dem er der jo mange af.

Satser på udvidelseMiddelfart Kommunes omfattende erhvervssatsning er af forholdsvis ny dato. Man har skelet til nabokommunen på den anden side af Lillebælt, Fredericia, som med navnet Danmark C har haft rigtig stor succes med at sælge erhvervsjord langs motorvejen fra Lillebæltsbroen til Taulov, afsluttende med Arlas stormejeri.

Den fynske trekant-kommune har derfor opkøbt et stort areal langs motorvejen på den fynske side af broen, hvor man regner med at etablere en særskilt motorvejs-afkørsel, når motorvejen skal udvides fra fire til seks spor.

Området skal bruges både til små nye iværksættervirksomheder som for eksempel CJ Truckservice, og også til større virksomheder, der gerne vil placere sig centralt i Danmark lige ved motorvej, jernbane og havn.

»Middelfart har traditionelt været en bosætningskommune, men nu vil vi også være en erhvervskommune, og vi er kommet godt med,« siger Niels Christian Hammelev. Store virksomheder som Dinex, der laver partikelfiltre, Thansen, der primært drive Internethandel, ITW, det tidligere NKT, og så tilgangen af den succesrige Kolding-virksomhed Fiberline Composites er med til at trække læsset.

Middelfart Erhvervsråd, som erhvervscentret er en del af, har 340 medlemmer og regner med, at flere kommer til.

»Vores rådgivning bygger meget på empati og faglighed,« siger Niels Christian Hammelev. »Iværksættere kommer ofte til os med deres drømme, og så skal vi rådgive dem bedst muligt.

Nogle gange vender vi tommelfingeren nedad, hvis vi ikke kan se nogen fremtid i en idé, og andre gange opad, hvis vi finder en idé god – og endnu længere op, hvis iværksætteren ikke selv er klar over, at hans idé har et langt større potentiale, end han selv tror.«

»Mange iværksætter-virksomheder er morgendagens store virksomheder,« tilføjer erhvervschefen.