Microsoftchef slipper sit iværksættergen løs

Tidligere global produktchef i Microsoft og IBM-direktør i Danmark vil realisere drømmen om at tjene penge på sit eget selskab.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Lad os ta' et møde og se, hvad vi kan finde ud af. Jeg er sikker på, at vi har en løsning, du kan bruge, og der behøver ikke gå forretning fra banken.

Mogens Elsberg, 53 år, ny adm. direktør i Pensio er i gang med at sælge over mobiltelefonen.

Han har indtaget sin plads i det næsten mennesketomme kontor i Søborg, hvor selskabet holder til.

Mens vi snakker, kommer en servicetekniker og installerer en pc. I hjørnet sidder en programmør og arbejder med Pensios betalingsløsninger.

Det er lidt af en omvæltning for Elsberg at være entreprenør og iværksætter i en lille virksomhed i Storkøbenhavns nordlige udkant.

Elsberg er uddannet civilingeniør og har 30 års flot karriere i den globale it-industri bag sig.

I 20 år fra 1979 til 1999 arbejdede han for IBM, hvor han opbyggede selskabets outsourcingforretning med administration af store virksomheder og bankers it-drift og var chef for 1.800 medarbejdere i hele Norden.

Siden blev han hentet til Aston IT for at strømline den it-koncern med 1.300 ansatte, som var opbygget af Peter Warnøe, en af de store it-iværksættere fra 90'erne. Aston havde ekspanderet voldsomt og måtte efter dot.com-krisen i 2001 i en periode leve på bankforbindelsen Nordeas nåde.

Men det lykkedes Elsberg at få så meget forretning ud af Warnøes »mini-IBM«, at Aston i 2004 kunne sælges til amerikanske Tectura for en fornuftig pris.

Nu var det så Microsoft, der havde bud efter Elsberg som globalt ansvarlig for salget af Seattle-koncernens ERP-løsninger, inklusive økonomisystemerne Navision og Axapta, som Microsoft havde købt, da Bill Gates verdens-berømte selskab overtog Navision i Vedbæk.

Fire spændende år blev det til, men også flere end 150 rejsedage årligt, og det var til sidst for meget for Elsberg og hans kone og to døtre, der var forblevet i Danmark.

Plads til børnene- Jeg læste på et fly om en succesrig direktør, der fortalte, at han nu skulle på pension efter en lang karriere. Han ville bruge sin nyerhvervede fritid på børnebørnene, for børnene havde han jo ikke haft overskud til. Det var ligesom ikke den historie, jeg havde lyst til at fortælle om mig selv som 70-årig.

Derfor er hans hjertebarn i dag Pensio – et selskab, som han er medejer af, og som foreløbig kun omsætter for nogle få mio. kr., men som der er store planer med.

Flest mulige kortPensio har udviklet et system til afregning af kreditkortbetalinger mellem virksomheder og clearingbanker, der dels giver virksomhederne mulighed for lavere gebyr ved afregning af korttransaktioner – dels åbner for, at en virksomhed kan modtage betaling med stort set samtlige de kreditkort, der findes i Europa inklusive store lokale betalingskort som Maestro og EC-card, der er udbredte i for eksempel Tyskland.

Som Mogens Elsberg siger i telefonen til sin kunde: »Jo flere betalingskort, du kan modtage online, jo mere omsætning får du.«

I samme åndedrag nævner han et sommerhusudlejningsbureau, som et typisk eksempel på en kunde, der kan have gavn af Pensios system, hvis bankdel er udviklet af en tidligere direktør i Royal Bank of Scotland, Jesper Beyer-Clausen, der også er medejer og en del af ledelsen i Pensio.

Den tredje investor er det private investeringsselskab Toras.

Glæden ved arbejdeSom koncerndirektør og leder i store virksomheder som IBM, Aston og Microsoft har Mogens Elsbergs primære opgave været at lægge strategier. igangsætte og følge op på projekter og budgetter og afstemme forventninger med store kunder og forhandlere.

- Jeg har haft en virkelig spændende tid i alle de tre store selskaber, hvor jeg har haft ledelsesansvar, og jeg kunne formentlig have fundet en lederstilling i en virksomhed også i Danmark, selv om den danske it-branche ikke er så stor, siger Mogens Elsborg.

Når han alligevel har valgt at være drivende kraft og investor i Pensio, skyldes det, at han også gerne vil udvikle iværksættergenet, som han utvivlsomt har arvet fra sin far, der var ejer af et mellemstort trykkeri i København. Og så fordi han tror stærkt på Pensios koncept.

- Vi har vel 150 konkurrenter, men mine egne undersøgelser viser, at ingen af dem kan levere det system og de fordele til kunderne, som Pensio kan, mener Mogens Elsberg, der fortæller om glæden ved selv at have lavet sit eget budget i Excel og sin egen salgspræsentation i Power Point fra grunden af.

- Den slags havde jeg jo tidligere folk til. Jeg forklarede, hvordan jeg ville have det, og så fik jeg det sådan. Jeg havde også en salgsstyrke, som jeg kunne forme og vejlede. Nu sælger jeg selv, siger Mogens Elsberg, der også har monteret borde og stole i Pensios nye domicil, hvor en snes nye medarbejdere rykker ind i løbet af den næste måneds tid.

Ingen masterplanSelv om det er god latin for nye virksomheder at lave en detaljeret forretningsplan med hårde milestones for omsætning og overskud, starter Elsberg op på en lidt anden måde.

- Vi har et scorecard, der fortæller, hvad ledelse og medarbejdere skal gøre, men vi sætter ikke bestemte økonomiske mål lige i begyndelsen. Det vigtigste er, at vi har anerkendte leveringsklare systemer, som vi nu kan gå ud og sælge, siger Mogens Elsberg, der ikke tillader finanskrisen at holde ham vågen om natten.

- Vores produkt sparer virksomhederne penge. Det må der være behov for også i dårlige tider, mener han.

Pensio skal duellere med store konkurrenter som for eksempel svenske DIBS, der leverer betalingsløsninger til mange sites i Danmark. Pensios fordel er, at de ikke alene leverer systemet, men også tager hånd om de aftaler, der vedrører systemernes bankdel. Det er herved rabatmuligheden opstår for kunderne.

Sværere at være lilleSom sælger mærker han dog forskellen på at præsentere sig som henholdsvis Pensio-direktør og Microsoftchef.

- Microsoft står de fleste i kø for at få et møde med. Vi skal kæmpe mere for salgsmøderne i Pensio, forklarer han.

Med sin omfattende baggrund i internationale it-virksomheder forventer Mogens Elsborg først og fremmest at kunne tilføre lille Pensio de processer og systemer, som små iværksættervirksomheder ofte savner, fordi deres stiftere ikke har erfaring med at indføre dem.

- Jeg kender det blandt andet fra IBM. Da vi omkring 1990 skulle omlægge IBM fra fokus på hardwaresalg til software og outsourcingsløsninger, var der ingen, der udstak direktiver om, hvordan vi skulle gøre det. Vi måtte eksperimentere, og det var vældig inspirerende. Siden kom der selvfølgelig styr på processer og forretningsgange. Med den erfaring, jeg har i dag, kan jeg tilrettelægge iværksættervirksomheden med de forretningsgange og processer, som jeg alligevel ved, vi senere får brug for, når vi begynder at vokse, forklarer Mogens Elsberg.

Bliv klogere Download gratis bøger om IT

Download gratis bøger om personlig udvikling