Microsoft-ansat og mor: Barsel gav plads til faglig fordybelse

For Helle Rosendahl blev en barselsorlov fra IT-virksomheden Microsoft det frirum, som gav hende plads til at skrive den faglitterære bog, hun havde drømt om i årevis.

Helle Rosendahl arbejder som Storyteller Senior Communications Advisor i Microsoft Danmark. Hun er forfatter til bogen »Storytelling, hvad er din fortælling? Personlig branding reshaped«. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Når en lille ny kommer til verden, ændrer de fleste forældres tilværelse sig radikalt. Nogle vælger at fokusere hundrede procent på rollen som småbørnsforældre, mens andre også finder kræfter til at adressere andre krav og karrieremæssige opgaver.

Helle Rosendahl er et eksempel på sidstnævnte. Hun er 34 år, har en kommunikationsuddannelse fra Copenhagen Business School, arbejder som kommunikationsrådgiver og storyteller hos IT-kæmpen Microsoft – og så har hun for kort tid siden udgivet sin første bog.

Bogen, der hedder »Storytelling, hvad er din fortælling«, er faglitteratur og en direkte forlængelse af det arbejde, som Helle Rosendahl beskæftiger sig med til daglig. Bogen blev til virkelighed, samtidig med – og måske på trods af – at hun drønede rundt derhjemme med en baby på armen.

»Da jeg gik hjemme med barn nummer to, valgte jeg at sætte tid af til at skrive den bog, jeg havde tænkt på i flere år. Jeg havde forberedt mig forinden. Det var selvfølgelig ikke hver dag, jeg kunne arbejde på den, men jeg blev grebet af det, og det gav i sig selv energi – og så var det faktisk rigtig rart med det faglige indspark i hverdagen,« siger hun.

Plads til forskellighed

Bogen består både af hendes egne overvejelser og seks interviewpersoners indspark til disciplinen storytelling. Den er på 100 sider og vil med Helle Rosendahls ord »næppe være blevet til noget«, hvis ikke hun havde haft barselsorlov fra Microsoft. I hvert fald ikke uden en anden orlov fra dagligdagens arbejde.

Helle Rosendahl, kommunikationsrådgiver og storyteller hos Microsoft

»Jeg fortæller mine børn, at de skal forfølge deres drømme. Det skal man også selv huske at gøre. «


Hun mener, at man sagtens kan have en tilknytning til sin profession og arbejdsplads, selv om man tilbringer en længere periode derhjemme med fokus på sit barn. Derfor er hun også en del af netværket Inspired Beyond Babies, som netop forsøger at fremme faglige udfordringer under forældres orlov.

»Det er vigtigt at fortælle nogle andre historier om barsel end bare den klassiske. I det moderne samfund har vi ikke knækket problemstillingen med familie og karriere endnu, og derfor er det værdifuldt at afprøve ting. Nogle vil gerne bruge orloven i en babyboble, og det er fint. Andre vil noget andet og mere fagligt oveni. Det skal der også være plads til,« siger hun.

Tilbage på karrieresporet

Når Helle Rosendahl siger, at man sagtens kan overveje faglige projekter, samtidig med at man passer sit spædbarn, så understreger hun også, at der er forskel på mennesker – både børn og voksne. Nogle børn er mere omsorgskrævende end andre, og for nogle voksne er det rigeligt med ét fokusområde ad gangen.

Hun ville ikke selv kunne have magtet et bogprojekt med sit første barn, men med barn nummer to var hun blevet klogere på, hvad der var i vente. Ud af det kom der for hendes vedkommende en bog. Hun mener, at det at blive forælder fører flere positive ting med sig – og at det ikke står i modsætning til ens karriere.

»Det at få et barn kan godt rykke ved ens selvopfattelse. Man får nye værdier på bordet, man får en indre ro, og man kommer tættere på sig selv. Jeg fortæller mine børn, at de skal forfølge deres drømme. Det skal man også selv huske at gøre. Det er ikke nødvendigvis nemt at lave noget fagligt i løbet af sin barsel – men gør man det, så er det måske knap så hårdt at komme tilbage på karrieresporet,« siger hun.