Mette Frederiksen: Danmarks mest magtfulde person

Mette Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen, 42 år, formand Socialdemokratiet, statsminister

Mette Frederiksen satte sig efter valget i juni på landets tungeste post. Hun er Danmarks anden kvindelige statsminister og dermed landets mest magtfulde person. Hun er kommet godt fra start, men store udfordringer venter forude, der vil sætte Mette Frederiksens evner til balancere ønskerne fra de højtråbende støttepartier med en ansvarlig økonomisk politik på prøve.

Mette Frederiksen har stået for en centralisering af magten med en markant oprustning af Statsministeriet – ikke mindst med det kontroversielle valg af den tro følgesvend Martin Rossen som stabschef.

Mette Frederiksen har været medlem af Folketinget siden valget i 2001. Hun har blandt andet været beskæftigelsesminister og justitsminister.  Da Helle Thorning-Schmidt tabte regeringsmagten i 2015 blev Mette Frederiksen efterfølgende enstemmigt valgt som ny formand for Socialdemokratiet. Hun er lykkedes med at begrave de fløjkrige, som plagede Socialdemokratiet gennem en årrække.

De færreste kan være i tvivl om, at Mette Frederiksen er fra Aalborg; det er blevet et centralt element i hendes livsfortælling. Hun har en bachelor i administration og samfundsfag fra Aalborg Universitet og en masteruddannelse i Afrikastudier fra Københavns Universitet.