Merkel kritiserer topchefers lønninger

Det tyder på, at den tyske forbundskansler Angela Merkel forsøger at charmere den tyske venstrefløj. I hvert fald er Merkel gået i kødet på lønniveauet hos de tyske topchefer.

»Bare fordi en amerikansk topchef inden for bilbranchen tjener tusinde gange som meget som en almindelig ansat, så tyder det på, at en tysk chef i bilbranchen også skal have en lønforhøjelse, som de aldrig vil give til deres ansatte.«

Det udtalte Angela Merkel i sidste uge på CDUs delegeretmøde i Hannover og tilføjede ifølge nyhedsmagasinet Der Spiegel:

»Jeg vil ikke kommentere på amerikanske bilfirmaers succes, men jeg er blevet fortalt, at japanske bilproducenter er særligt succesrige, og deres chefer tjener kun tyve gange så meget som en almindelig arbejders løn.«

Flere tyske analytikere påpeger, at Angela Merkel forsøger at udhule en af de socialdemokratiske mærkesager, nemlig lønniveauet blandt chefer. Udtalelserne kommer forud de tyske delstatsvalg i 2008. De fede cheflønninger var et brandvarmt emne i den tyske valgkamp i 2005. Der er en udbredt frygt for stigende ulighed i det tyske samfund, og det forsøger Merkel altså at imødekomme med disse udtalelser.