Mere gang i hjulene får flere i nyt job

Flere end set i mange år løber for tiden til jobsamtaler for at få et nyt job, og det ender da også med masser af nye ansættelseskontrakter lige for tiden.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver lige nu skrevet flere ansøgninger, afviklet flere jobsamtaler og sagt velkommen til flere nye medarbejdere i danske virksomheder end set i mange år. Hele 64.000 danskere fik således et job i december sidste år, viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

Det er markant flere end for et år siden, hvor kun 59.000 skulle lære nye kollegaer og nye chefer at kende, og går man tilbage til kriseåret 2009, var der kun lige omkring 55.000 personer, som skrev under på en ny ansættelseskontrakt hver måned.

»At der nu er flere personer, som får nyt job, vidner om, at arbejdsmarkedet er kommet op i et højere tempo,« siger Erik Bjørsted, der er chefkonsulent hos AE-rådet.

Det pibler i det hele taget frem med tegn på, at arbejdsmarkedet har fået det bedre efter flere års alvorlig sygdom. Ledigheden er faldet siden midten af 2012, og er over det seneste år reduceret med 15.000 personer til at udgøre tæt ved fem procent af arbejdsstyrken. Faldet var særlig kraftigt for ét år siden, hvor reformen af kontanthjælpen trådte i kraft, men selv korrigeret herfor er ledigheden faldet.

Byggeriet overrasker

Især ufaglærte er kommet i arbejde, og det er udelukkende den private beskæftigelse, der er steget. Det er inden for handel, transport og erhvervsservice, at beskæftigelsen er gået mest frem, men også industrien har oplevet en fremgang.

Ja, selv byggeriet har overrasket positivt. Det er sket, selv om de fleste ellers havde regnet med, at byggeriet ville få det vanskeligt i 2015, og byggebranchens interesseorganisationer har travlt med at efterlyse håndværkerfradrag, finanspolitiske stimulanser, flere offentlige investeringer og meget andet, som kan fyre op under byggeriet. Men beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen steg med 5.800 personer til 155.100 personer i årets første kvartal. Det er en fremgang på 3,9 procent – den største stigning i ét kvartal siden jubelåret 2007.

Frygter tur i grøften

Antallet af nye ledige stillinger på Jobnet og Jobindex på nettet er også vokset på det seneste, og der er bred enighed blandt danske økonomer om, at pilen for beskæftigelsen peger yderligere opad for tiden. Det er både den lave rente, den relativt billige oliepris og faldende kronekurs, som sætter fut under dansk økonomi og skaber bedre tider og flere nye job herhjemme.

Det sker i en sådan grad, at Danmarks Nationalbank med Lars Rohde i spidsen har advaret om, at det hele er i fare for at løbe løbsk. Derfor så Lars Rohde gerne, at regeringens finanspolitik gradvist blev strammet over de kommende år, så økonomien ikke ender på en større slingrekurs og måske med en ny tur i grøften.