Medarbejdernes julerier skal ikke begrænses

Som leder bør man ikke sætte grænser for medarbejderes julerier, så længe det ikke har en negativ indflydelse på de opgaver, der skal løses.

Kalenderen viser december, og der er julebal i nisseland.
Læs mere
Fold sammen

Kalenderen viser december, og der er julebal i nisseland. Det er dog ikke alle, der har lyst til at deltage i ballet. I sidste uges udgave af Ugens Dilemma, der bringes på Business.dk, bliver en leder konfronteret af sin medarbejder Thomas, som er træt af kollegaernes julerier, der efter hans mening fylder for meget i afdelingen. En selvudvalgt ”julekomitee” har blandt andet tildelt alle en kollega, som de skal agere drillenisse overfor, pyntet kontoret og skemalagt et ugentligt julemøde, hvor et par frivillige vil medbringe godter.

Chefkonsulent hos Lederne Signe Tønnesen Bergmann understreger, at der skal være plads til julehygge i december, men at ingen medarbejdere skal føle sig tvunget til at deltage, hvis de ikke har lyst. Hun vælger derfor løsning tre, hvor lederen fortæller Thomas, at han ikke behøver at deltage i kollegaernes tiltag og blot skal sige fra overfor de juleglade kolleger.

» Thomas behøver ikke at deltage i julekomitéens lege og møder, men han skal ikke spolere fornøjelsen for de andre kollegaer, siger Signe Tønnesen Bergmann.

Hun pointerer, at det er positivt, at nogle medarbejdere selv tager initiativ til at gøre lidt ekstra i særlige anledninger – også når det gælder julen.

» Arrangementerne i julen kan være med til at ryste afdelingen sammen og skabe god stemning. På den anden side skal julekomiteenogså acceptere, at ikke alle deler deres iver overfor juleaktiviteterne, siger Signe Tønnesen Bergmann.

Chefkonsulenten påpeger desuden, at der i den enkelte afdeling skal findes et niveau for ”julelegene”, som ikke går ud over afdelingens opgaveløsning og ansigt udadtil.

» Det er vigtigt, at julerierne ikke tager overhånd og kommer til at fylde så meget både fysisk og tidsmæssigt, at det skaber udfordringer for afdelingens arbejde, siger Signe Tønnesen Bergmann.

Hun opfordrer til, at lederen selv overvejer at tage initiativ til et ”farvel-og-tak for i år” arrangement som en officiel årsafslutning for de medarbejdere, der har lyst.

» Det kan være en god måde at markere afslutningen på det forgangne år og få ønsket hinanden god jul og godt nytår, siger hun.