Medarbejdernes form skal tilpasses jobbet

Revisor-motion, tømrer-motion og politiker-motion. Fremover skal danskerne træne deres kroppe til at klare lige præcis det job, de sidder i, så de kan blive længere på arbejdsmarkedet og have mindre sygedage. Det er tanken bag et nyt dansk forskningsprojekt.

Både stillesiddende job og hårdt fysisk arbejde slider på kroppen. Selvom arbejdsredskaberne er blevet forbedrede, får rengøringsassistenten og kontormusen stadig ondt i ryggen.

”Indtil nu har indsatsen for at forebygge eller mindske nedslidning drejet sig om at mindske de fysiske krav til den enkelte medarbejder. Men det er bare én af de knapper, man kan skrue på,” siger Karen Søgaard, der er seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og leder af et nyt treårigt forskningsprojekt om at forebygge nedslidning på arbejdspladsen, til magasinet RUNDT OM, der udgives af Beskæftigelsesministeriet.

I projektet vil de danske forskere blandt andet afprøve effekten af at lave træningsprogrammer, der er tilpasset den type job en bestemt gruppe medarbejdere er i. Ph.d.-studerende Marie Birk Jørgensen ser nærmere på rengøringsassistenter i tre måneder.

”Jeg har set på de fysiske krav i rengøringsjobbet og sammensat en vifte af øvelser, som kan udvikle deres styrke og motorik, så de bedre kan klare deres arbejdsopgaver, uden at de slider så hårdt på kroppen, at det også går ud over arbejdsevne og privatliv,” siger ph.d.-studerende Marie Birk Jørgensen til RUNDT OM.

I dag er det dog omkring 60 procent af arbejdsstyrken der har stillesiddende arbejde, ifølge NFA, der på sitet www.arbejdsmiljoviden.dk anbefaler, at ”man skal tilpasse medarbejderens træning, så den kompenserer for det job han eller hun udfører”. Slagteriarbejderen med det hårde fysiske arbejde har således behov for en anden form for træning end den stillesiddende kontormedarbejder for at holde nogle flere år på arbejdsmarkedet.