Medarbejderne flygter fra ældreplejen

Hver syvende pleje- og omsorgsmedarbejder i den erhvervsaktive alder har på et år forladt sit job i den kommunale eller regionale pleje.

Medarbejderne flygter fra ældreplejen. Her er det Seri Jørgensen, der gør rent hos 83 årige Poul Mosegård Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Fra juli 2006 til juli i år sagde 12.832 ud af 91.585 sosu-assistenter og -hjælpere mellem 25 og 60 år deres job op i en kommune eller en region uden at dukke op i et tilsvarende job i en anden kommune eller region. Det viser en særkørsel fra Det Fælleskommunale Løndatakontor (FLD), skriver Politiken.

Det vil sige, at de enten er skiftet til et job i et privat firma, for eksempel et vikarbureau, eller har forladt arbejdsmarkedet.

»Det er bekymrende, men ikke dramatisk«, siger Frederiksberg-borgmester Mads Lebech (K), der er formand for Kommunernes Landsforenings løn- og forhandlingsudvalg.

Særkørslen fokuserer på medarbejdere mellem 25 og 60 år, som udgør rygraden i arbejdsstyrken. Unge, som arbejder kort tid i ældreplejen, inden de begynder at læse, og ældre medarbejdere, der går på efterløn, er sorteret fra.

De 800.000 ansatte i stat, regioner og ikke mindst kommuner forhandler i øjeblikket om nye overenskomster. Og de offentligt ansattes forbund FOA har gjort kravet om 'mandeløn til kvindefag' til et centralt krav - og plejeområdet er netop sådan et kvindefag.

»Når så mange i deres bedste arbejdsår siger deres job op i det offentlige, så sender det et markant signal. Der er stadig flere, som finder det attraktivt at gå over til det private arbejdsmarked. Det er mere tillokkende at få et job på en fabrik end at pleje vore ældre medborgere«, siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.

Kilde: Politiken