Med smartphonen på natbordet

»Selv om mange ledere føler, de skal stå til rådighed døgnet rundt, er det vigtigt også at holde fri. Ledere har ikke kun ansvar for sig selv, men også for at skabe en sund arbejdskultur,« skriver Ledernes Vibeke Skytte i sin klumme.

»Selv om mange ledere føler, de skal stå til rådighed døgnet rundt, er det vigtigt også at holde fri. Ledere har ikke kun ansvar for sig selv, men også for at skabe en sund arbejdskultur,« skriver Ledernes Vibeke Skytte i sin klumme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Danmark
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var engang, hvor ledere og medarbejdere mødte ind på arbejdspladsen om morgenen, og om eftermiddagen forlod alle nogenlunde samtidig jobbet for at tage hjem og holde fri. Når man havde fri, så havde man vitterligt fri. Arbejdet – det var noget, man passede i de timer, man var til stede på arbejdspladsen – uanset om det var i en fabrikshal, en butik eller på et kontor.

I dag render ledere og medarbejdere inden for en række brancher rundt med en smartphone i baglommen, som gør, at man bogstavelig talt har arbejdet på sig konstant, måske lige med undtagelse af, når man sover, og hvor smartphonen så flytter fra bukselommen eller tasken over til natbordet!

Som ledelsesrådgiver Charlotte Mandrup udtrykte det for en lille måneds tid siden i Berlingske:

»Der er ikke mange arbejdspladser tilbage, hvor medarbejdere og ledere tjekker ind og ud. Vi er i en form for alarmberedskab hele tiden – også når vi holder fri.«

Anledningen til hendes udsagn var en ny undersøgelse fra Lederne, hvor 4.240 ledere havde svaret på, om de står til rådighed for arbejdspladsen døgnet rundt. Her svarede 45 procent af lederne, at ja, det gør de i høj/meget høj grad, mens 30 procent svarede, at de i nogen grad er til rådighed 24-syv.

Tallene fik Stine Bosse – tidligere topchef i Tryg og nu medlem af flere bestyrelser – til i Berlingske at hæve en advarende pegefinger:

»Vi har vores fulde kontor på os hele tiden. Det giver en masse fordele, men det skaber også en stor risiko. Hvis vi ikke tager styringen over vores eget liv nu, kan vi godt glemme det om fem til ti år. Det er os, som skal styre alle de digitale produkter og ikke modsat. Vi er nødt til at sætte nogle hegnspæle. Ellers risikerer vi at brænde ud alt for tidligt,« lød advarslen fra Stine Bosse.

Grundlæggende er jeg helt enig i opfordringen til at tage styring over sit eget liv. Jeg kender desværre rigtigt mange eksempler på både ledere og medarbejdere, som er gået ned med stress, blandt andet fordi de ikke var gode nok til at sætte grænser for, hvad de sagde ja til.

Men når det er sagt, er det også vigtigt for mig at få nogle nuancer på plads. Når knap hver anden leder svarer, at de i høj/meget høj grad står til rådighed for jobbet døgnet rundt, skal man huske, at det kan betyde to vidt forskellige ting: Dels kan der være tale om en reaktiv tilgang, hvor man for eksempel tager telefonen, hvis den ringer om aftenen – men ellers i øvrigt holder fri, når man ikke er på arbejde. Dels er der den anden og mere proaktive tilgang til at stå til rådighed døgnet rundt, hvor man af egen drift løbende tjekker og besvarer arbejdsmail uanset tidspunkt – og måske ligefrem gør en dyd ud af at sende mail klokken 23.

Jeg er ikke så bekymret for dem, der har en reaktiv tilgang. Det er nu engang en del af jobbet for de fleste ledere, at de skal være til at få fat i uden for normal arbejdstid, og der er ledere, som grundet tidsforskelle er nødt til en gang imellem at deltage i møder tidligt om morgenen eller om aftenen, og som i ny og næ får mail, der kræver et svar på et skævt tidspunkt af døgnet.

Men jeg bliver bekymret, når jeg hører om folk, som aldrig holder fri og svarer på alt, uanset hvad uret viser. Som leder har man et stort ansvar for ikke kun at passe på sig selv, men også at skabe en sund arbejdskultur. Og som kulturbærere på virksomheden og rollemodeller for medarbejderne skal ledere være varsomme med ikke at stå i spidsen for en uhensigtsmæssig og i længden ganske farlig måde at arbejde på.

Det er vigtigt at passe sit arbejde. Men det er også vigtigt at holde fri – helt fri.