Med hjertet på rette sted

Topadvokat Pernille Kruse Madsen lagde karrieren på hylden for at bygge skoler i Nepals uvejsomme bjerge. På kort tid er det lykkedes hende at tunge erhvervsfolk til aktivt at støtte Human Practice Foundation. Danske erhvervsfolk har adopteret trenden fra USA, hvor milliardærer bruger formuer på filantropi.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den ellers noget fraværende danske sommer viser sig fra sin bedste side denne juniaften i Humlebæk nord for København. Solen varmer og glitrer i Øresund, og den kolde vind har lagt sig for en stund.

Stedet er Bådhuset på kunstmuseet Louisiana, hvor 85 mennesker er samlet om middag og fælles engagement i Human Practice Foundation, en ny fond, som bygger skoler for at skabe udvikling i et af verdens fattigste lande, Nepal.

Det er verdens største kapitalforvalter, schweiziske UBS, der er vært ved arrangementet, hvor Human Practice Foundations initiativtager Pernille Kruse Madsen beretter om arbejdet i Nepal.

Ulrik H. Bie, Nykredits cheføkonom

»Den her folkeafstemning er bizar på alle niveauer, da den handler om noget, som formelt ikke eksisterer. Pakken udløber jo tirsdag og findes efterfølgende ikke længere. Og så har vi en helt ny situation.«


I det solfyldte bådhus er bænket velhavere, topchefer fra C20 og repræsentanter fra danske familievirksomheder som Foss, Perch’s Thehandel, Semler og Troldekugler. Ved hovedbordet sidder tidligere ISS-direktør Waldemar Schmidt sammen med Danske Banks formand Ole Andersen, bankens storaktionær Lars Förberg og en topchef fra en af Danmarks største børsnoterede virksomheder.

Alle med fruer og alle fremtrædende personligheder, som enten allerede er involveret i Human Practice Foundation eller overvejer at støtte organisationen.

En international trend er nået til Danmark fra USA og andre steder, hvor velhavere som Warren Buffett, Mark Zuckerberg, Michael Dell og Apple-chefen Tim Cook i mange år har yndet at spendere nogle af deres mange penge på filantropi med Bill & Melinda Gates’ Foundation som den mest kendte charity.

»Velhavende mennesker fra hele verden har stor lyst til at gøre noget godt med deres penge,« fortæller executive director Henrik Wyrwik fra UBS, som for nylig har åbnet kontor i Danmark. Og for øvrigt har sin egen velgørende fond, UBS Optimus Foundation, hvorigennem UBS’ kunder kan donere penge til børns sundhed og uddannelse.

Det er kun tre år siden, at Pernille Kruse Madsen droppede sit advokatjob hos Mærsk for at realisere drømmen om at gøre en forskel. Højt uddannet, som hun er, sagde hun farvel til en lovende karriere for at finde ny mening med tilværelsen ved at hjælpe andre og startede med at undervise nepalesiske børn i engelsk og møde fattigdommens barske konsekvenser i indiske bordeller.

Siden er det lykkedes hende at banke en organisation op, hvor en stribe af Danmarks tunge erhvervsfolk tager aktivt del. Første skole står færdig, og to er klar inden monsunen. Yderligere 12 skoler er på tegnebrættet sammen med et udviklingsprojekt med bæredygtig te-dyrkning.

Hvordan kan det lade sig gøre på så kort tid at samle ressourcestærke mennesker og gennemføre projekter i et fjernt udviklingsland? Alverdens velgørende organisationer og ngo’er kappes om vores allesammens penge og gode viljer, mens Pernille Kruse Madsen løber med de mest eftertragtelsesværdige donorer.

Svaret ligger i hendes egen person, hvor en flot advokatkarriere hos Gorrissen, Horten og Mærsk kombineret med et brændende engagement og fokus, gør hende på én gang unik og genkendelig for erhvervsfolkene, som føler sig trygge ved hendes professionalisme og forretningsmæssige tilgang i Human Practice Foundation, som hendes barn er døbt.

Det er nemt at forfalde til name dropping, når man skal indkredse Pernille Kruse Madsens organisation og arbejdsmetode. Stifterne af Human Practice Foundation er ud over hende selv, Nils Foss, en af Danmarks højt respekterede erhvervsmænd, som har skabt milliard-koncernen Foss, og brødrene Martin og Jesper Kring, som har opbygget innovative virksomheder i bl.a. Østeuropa og Indien og i dag driver konsulentvirksomheden Kring A/S.

Som noget unikt har Human Practice Foundation etableret en gruppe af såkaldte Founding Fathers, som både fungerer som mentorer for organisationen og for Pernille Kruse Madsen, og som dækker organisationens administrationsudgifter, herunder lønninger til de indtil videre tre ansatte via et driftsselskab, således at donorernes penge går ubeskåret til udviklingsprojekterne.

De seks Founding Fathers er Danske Banks bestyrelsesformand, Ole Andersen, adm. direktør i ejendomsselskabet Nordic Real Estate Partners, Rasmus Nørgaard, den svenske storaktionær og bestyrelsesmedlem i Danske Bank, Lars Förberg, som ejer kapitalfonden Cevian, Flemming Topsøe, søn af afdøde Haldor Topsøe og indtil for nylig bestyrelsesmedlem i Topsøe Holding, Peter Brøste, stifter af P. Brøste-koncernen og John Raabo, som indtil for nylig var Coloplasts landechef i Sverige, men nu har startet sin egen innovative investeringsvirksomhed The Black Circus.

Men listen over tunge erhvervsnavne er længere endnu. Human Practice Foundation har også en fondsbestyrelse, hvor bl.a. kapitalfonden CVC Capital Partners danske direktør Christoffer Sjøqvist er medlem sammen med stifteren af konsulenthuset Implement Consulting, Jens Vasehus, Pernille Foss, datter af Nils Foss og næstformand i N. FOSS & CO. A/S og Lise Lotte Bundesen, som er direktør for IDA Institute.

»Erhvervsfolkene er en kæmpe drivkraft i projektet. Jeg har haft rigtig mange smukke møder med topchefer, som har et ønske og en lyst til at gøre en forskel. Men de leder efter den mest effektive og meningsfyldte måde at bruge deres tid på, og de er meget bevidst om, hvordan de bruger deres tid og penge,« siger Pernille Kruse Madsen.

Ole Andersen lærte hun at kende gennem Danske Banks svenske storaktionær og bestyrelsesmedlem Lars Förberg.

»Ole Andersen er en af dem, der bruger meget tid på projektet, og hans engagement og inspiration gør en stor forskel,« fortæller Pernille Kruse Madsen om Danske Bank-formanden.

Han forklarer baggrunden for sit engagement i Human Practice Foundation således:

»Pernille udstråler energi og passion, og det er jo prisværdigt, at hun har opgivet andre karrieremuligheder for at gøre noget godt. Jeg har altid haft et blødt punkt for de svage her i samfundet. Nu er det sådan, at jeg har råd til at hjælpe andre, så hvorfor skulle man så ikke gøre det. Jeg kan ikke redde hele verden, så man må jo vælge. Nepal er et af de fattigste lande i verden, så hvorfor ikke starte dér?« siger Ole Andersen, som bruger en aftentime i ny og næ på at læse materiale fra Human Practice Foundation og give feed back til Pernille Kruse Madsen – ud over at han altså også yder et kontant bidrag til fondens administrationsudgifter.

Ole Andersen har introduceret Pernille Kruse Madsen til andre »med hjertet på rette sted« fra erhvervslivet.

»Når de bliver mødt med et projekt som dette, så er de tilbøjelige til at gribe i lommen og lægge nogle penge på bordet. De fleste i erhvervslivet har råd til at hjælpe. Vi får smør på brødet alligevel,« siger han.

Pernille Kruse Madsen vurderer selv, at en af hovedårsagerne til, at Human Practice Foundation tiltrækker så mange erhvervsfolk, er fondens arbejdsmetode.

»Vi har stor fokus på at få tid og penge omsat til bæredygtige projekter, som kan løfte folk ud af fattigdom. Men det drejer sig også om at opnå følelse af ejerskab. Erhvervsfolkene vil ikke bare give, de vil også gerne bruge deres evner og komme tæt på vores udviklingsprojekter. Det skaber glæde hos dem. Og når de føler den glæde, så har de lige pludselig tid til at tage med til Nepal og mødes med nepaleserne og give input,« fortæller hun.

Networking og viljestyrke er nøgleord for hendes opbygning af Human Practice Foundation. Det handler om at kende nogen, som kender nogen. Og at være på det rette sted til rette tid. Pernille Kruse Madsen kendte eksempelvis Nils Foss’ steddatter, og fik gennem hende kontakt til erhvervsmanden, som tidligere har været formand for Dansk Flygtningehjælp.

»Nils Foss er en stor mentor for mig, og jeg mødes ofte med ham og Pernille Foss og får råd og vejledning,« siger hun.

Lars Förberg traf hun ved et velgørenheds-arrangement i London.

»Jeg stod lidt alene, og så kom Lars hen og spurgte: »Hvad er det, du vil?« Jeg sagde, at jeg gerne vil gøre en forskel i verden, og fortalte ham om nogle af mine oplevelser blandt fattige mennesker i Nepal og sagde, at hvis vi anvender en business approach, så kan vi hjælpe mennesker til et bedre liv. Så kiggede han på mig, og sagde, at det var rigtigt og præsenterede sig,« fortæller Pernille Kruse Madsen. »Siden mødtes vi mange gange i Danmark, og efter han havde sat sig grundigt ind i tingene sagde han: »Jeg er med, hvis du kan keep it simple and be a doer.« Det har jeg siden forsøgt at leve op til.«

Lars Förberg fortæller om sin beslutning:

»Jeg har været interesseret i filantropi de senere år. Jeg har tjent mange penge, og det er ikke ligegyldigt, hvad jeg gør med dem. Jeg føler et stort ansvar for at gøre noget godt. Jeg er optaget af, hvordan jeg kan bruge nogle af pengene til at hjælpe med at løse nogle af verdens problemer. Men gode filantropiske projekter er lige så svære at finde, som det er at finde kommercielle investeringsprojekter, der giver et godt afkast.«

»Det er vigtigt, at jeg kan se resultater af de penge, jeg donerer. Jeg bryder mig ikke om en stor bureaukratisk organisation. Som giver er man i Human Practice Foundation tæt på projekterne. Man kan rejse ned og se skolerne i Nepal, og organisationen er meget gennemsigtig. Det er noget helt andet end at sende penge til anonyme organisationer.

I erhvervslivet inspirerer vi hinanden - også når det gælder filantropi. Hvor er der en ny professionel organisation? Hvilke projekter er bedst? Der er næsten opstået en slags konkurrence om at finde de bedste. Der er jo altid en risiko for, at et projekt slår fejl, og pengene er spildt,« forklarer Lars Förberg.

Berlingske beskrev for godt et år siden Pernille Kruse Madsens omlægning af sin tilværelse, den nystiftede fond Human Practice Organisation og hendes drøm om at hjælpe fattige mennesker. En af dem, der læste artiklen, var Rasmus Nørgaard, stifter af Nordic Real Estate Partners (NREP).

»Rasmus kaldte mig til møde og sagde: Vi ønsker at være med til at give tilbage. Så satte han kontoret i stand til os i nogle lokaler i NREPs underetage i Virum. Rasmus er en kæmpe gevinst for mig og har været med i Nepal. Han er selv entreprenør og ved, hvad det vil sige at skabe noget,« fortæller Pernille Kruse Madsen.

John Raabo, der dengang stadig var direktør i Coloplast, havde også læst Berlingskes artikel. Det samme havde Flemming Topsøe, som allerede var aktiv i projekter i Nepal. Begge tog kontakt til Pernille Kruse Madsen.

»Jeg vurderer, at jeg kan bidrage med min erfaring fra erhvervslivet. Fonden og Pernille arbejder meget bevidst med at koble velgørenhed og forretning. Fonden er ambitionsdrevet, strategisk, projektorienteret og indgår alliancer med samarbejdspartnere. På sigt skal fondens uddannelsesfokus udbygges med et vækstfokus, hvor lokal forretningsskabelse kan drage fordel af uddannelsesindsatsen og skabe en bæredygtig lokal økonomisk udvikling,« forklarer John Raabo, der selv har besøgt projekterne i Nepal.

Human Practice Foundation opererer efter, hvad organisationen kalder »100 procent-princippet«. For det er som nævnt Foun-ding Fathers, der afholder omkostningerne til administration:

»Vi fandt på modellen sammen med Rasmus Nørgaard, som var inspireret af en engelsk organisation, Charity Water, som NREP allerede støttede. Modellen beror på ønsket om at vise effektivitet og gennemsigtighed. Den er attraktiv for donorerne, fordi Founding Fathers dækker udgifter til administration og samtidig har taget ejerskab til projektet,« siger Pernille Kruse Madsen.

Ole Andersen forklarer, at han gerne støtter dér, hvor pengene gør størst gavn:

»Her er ikke tale om en stor bureaukratisk organisation. Jeg kan godt lide modellen, hvor der er nogle, der tager hånd om administrationen. Det betyder, at sponsorers bidrag til de enkelte projekter går 100 pct. til at gøre livet bedre for de mennesker, det handler om,« siger han.

Bestyrelsesmedlem Christoffer Sjøqvist kender Pernille Kruse Madsen fra sit professionelle liv. Hun mødte ham, da hun som advokat bistod med kapitalfonden CVCs køb af Matas og tog så fat i ham for at få råd om opbygningen af organisationen.

»Jeg støtter i forvejen forskellige velgørenhedsorganisationer, men uden at være konkret involveret personligt. Det, som tiltrak mig ved Human Practice Foundation, var muligheden for at involvere mig mere. Der er noget spændende nytænkning i, at donorer kan vælge enten at støtte et projekt eller selve fondens administration,« siger Christoffer Sjøqvist, som synes, at fonden har fokus på det rigtige.

»Uddannelse er en meget vigtig forudsætning for den økonomiske udvikling i lande som Nepal. I Nepal lever en stor del af befolkningen ekstremt isoleret, og regeringen er ikke altid i stand til at levere basale ydelser som trygge skolebygninger. Her kan Human Practice Foundation spille en vigtig rolle, og vi kan med forholdsvis beskedne investeringer gøre en stor forskel for lokalsamfundet,« siger Christoffer Sjøqvist.

Øvrige bestyrelsesmedlemmer er Lise Lotte Bundesen, som Pernille Kruse Madsen traf gennem Foss-familien, og Jens Vasehus, en familieven, som hun bad hjælpe.

»Jeg var heldig, for i anledning af at han fyldte 62 år, havde han besluttet, at han ville gøre noget andet med sit liv!«siger hun.

Men mængden af Human Practice Foundations samarbejdspartnere er længere endnu.

»Flere og flere virksomheder kan se, at vi har et professionelt set-up, som er forretningsmæssigt drevet, men med stort hjerte. Deloitte-partner Mette Lindgaard henvendte sig efter Berlingskes artikel. Hun havde netop skrevet en ny bog om nytteværdien af sociale projekter. Nu laver Deloitte vores årsrapport som led i deres pro bono arbejde og foretager den sociale måling af vores projekter. Deloitte udarbejder indikatorer på vores succes med projekterne og opstiller et øko-system omkring projekterne, så vi kan se, hvordan man lokalt forbedrer samfundet, når man bygger en skole. Deloitte bistår også med risikostyring. Alt sammen helt gratis,« fortæller Pernille Kruse Madsen.

Pensionsadministrationsselskabet Forca med adm. direktør Steen Gram-Hansen i spidsen har lige indvilget i at stå for bogføringen, og både Kromann Reumert og Gorrissen Federspiel hjælper med juridisk bistand, mens reklamebureauerne Mccann og AM bistår med design og markedsføring og Vedel IT med hjemmesiden. Human Practice Foundation er for nylig gået i samarbejde med norske Kavlifondet, som leverer software til skolerne i form af læreruddannelse og bøger.

Og så er der alle de interesserede enkeltpersoner. Tidligere ISS-direktør og ledelsesekspert Waldemar Schmidt er en af dem.

»Jeg mødte Pernille til et seminar, hvor jeg holdt et indlæg. Hun kom hen og fortalte om sit projekt, og så inviterede jeg hende på morgenkaffe. Siden har vi mødtes hvert halve år, og jeg har hjulpet hende med ledelsesmæssige spørgsmål som strukturering og professionalisering af organisationen. Min kone og jeg overvejer nu at støtte et af hendes projekter,«” siger Waldemar Schmidt.

Pernille Kruse Madsen oplever, at flere og flere donorer og samarbejdspartnere rejser ud for at se projekterne.

»Det lægger jeg også meget op til. Når man er derude og oplever et land, der har så lidt, så kommer man tæt på deres værdier. The tipping point er, når vi som mennesker indser, at det er, når vi giver, at vi i virkeligheden modtager,« siger hun.

»Man tager derud for at gøre noget godt og kommer meget rigere tilbage. Lars Förberg har opfordret mig til hele tiden at holde mig tæt på vandet, som han siger: »Husk nu hvor rart det er at være i en robåd, når årerne kan nå vandet.« Jeg gør en dyd ud af selv at besøge børnene. Når man sidder hjemme hos en pige i hendes lille seng eller på gulvet i hendes køkken, så fornemmer man ret hurtigt, hvad det er, man kan gøre for at hjælpe hende med at få hendes drøm til at gå i opfyldelse,« siger Pernille Kruse Madsen.

Human Practice Foundation stopper ikke med skolebyggeri. En ny samarbejdspartner er den 180 år gamle virksomhed, A.C. Perch’s Thehandel. Fondens vision er at udvikle fire regioner i Nepal, og Perch’s har indvilget i at bidrage til at lære lokalbefolkningen at dyrke te og oprette cooperativer, så nepaleserne kan arbejde sammen om el, transport og markedsføring.

Femte generation fra te-dynastiet, Christian Hincheldey fortæller om Perch’s engagement:

»Jeg lærte fonden at kende gennem Lise og Peter Aagaard fra Troldekugler. De er involveret i en hel del charity arbejde. Te-projektet passede godt til os.

Vi har valgt at hjælpe med at opbygge en bæredygtig teplantage i Nepal. Det er ikke et spørgsmål om bare at give en masse penge og sige: »Værsgo’, byg noget op.« Vi er med i hele processen. Det varer tre til fem år, inden vi har et produkt i hånden, som vi håber, vi kan sælge det i vores forretninger. Overskuddet kan vi så kanalisere tilbage i nye projekter,« siger han.

Både Ole Andersen og Lars Förberg er bevidst om de signaler, deres filantropi sender til deres børn. Lars Förberg støtter udover Human Practice Foundation også et andet projekt, der driver skoler i Kenya for akademisk dygtige piger fra slumområderne. »Min datter på 15 år rejste derned og boede der en periode,« fortæller han.

Ole Andersen siger: »Man vil jo gerne være en god rollemodel overfor sine børn. Mine børn på 21 og 24 år er født med nogle muligheder, som mange andre ikke har. Lige siden de var små, har det været vigtigt for mig, at de forstår, at man ikke bare kan række hånden ud, og så falder tingene ned fra himlen. Der skal en indsats til. Og Human Practice Foun-dation er et led i det.«

Danske Bank-formanden tror på, at der en større og større social bevidsthed blandt de mennesker, som har meget.

»Det er jo et faktum, at der er en skævdeling af goderne i verden. Derfor er der en stigende bevidsthed om, at det måske er rimeligt nok, at de, der kan, engang imellem bidrager. Frem for at betale mere i skat og lade politikerne fordele pengene – så kan jeg bedre lide, at man selv gør noget. Men det er klart, at der skal være en balance, fordi der er nogle, som måske ikke er så villige til at komme til lommerne,« siger Ole Andersen.

Human Practice Foundation er ikke hans første filantropiske projekt.

»Jeg var også med til at starte Misbrugsportalen i 2012. Det er en rent dansk portal, som hjælper folk ud af vedvarende misbrug af forskellige slags. Jeg hørte om initiativet sammen med nogle af kollegerne i mit kontorfællesskab på St. Annæ Plads. Vi fik hurtigt samlet en gruppe af mennesker og fik det sat på skinner.«

Ud over Ole Andersen består Misbrugsportalens præsidium af Anders Obel, adm. direktør C. W. Obel A/S, Henning Kruse Petersen, bestyrelsesformand SPEAS A/S mv., Michael Pram Rasmussen, bestyrelsesformand A.P. Møller - Mærsk mv., nationalbankdirektør Lars Rohde, tidl. Nykredit-direktør Peter Engberg Jensen, Anders Colding Friis, adm. direktør Pandora, Michael Christiansen, formand for DR, Preben Damgaard, adm. direktør, Damgaard Company og Michael Brockenhuus-Schack, adm. direktør Giesegaard Handelsselskab ApS.