Med døden på job

Christian Ørsted, manden bag bestselleren »e-business – digitale forretningsstrategier«, har udgivet en tankevækkende debatbog, der gør op med centrale ledelsesværktøjer. Forfatteren er skarp på problemerne, men svag på løsningerne.

Claus Skovhus har læst »Livsfarlig ledelse«, og den kan anbefales, mener han. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige før ferien landede bogen »Livsfarlig ledelse« på redaktørens bord. I sig selv ikke en overraskelse, for der lander bøger hver eneste uge, og for at sige det ærligt: Det er sjældent, at ledelsesbøger ryger ind på lystavlen som must reads, men det sker, at der lægges en til side til en dag, hvor solen ikke skinner.

»Livsfarlig ledelse« blev lagt i tasken til feriedagene, først og fremmest fordi den gik mod strømmen og lokkede med en række mytedræber-iaggtagelser. Dernæst fordi forfatteren, Christian Ørsted, tidligere har udgivet bøger, som ramte tidsånden med høj præcision. Og så skriver han let tilgængeligt, så man undgår at sidde med følelsen af lektielæsning.

Lad det være sagt med det samme. Vi omtaler kun bøger på denne side, som vi vil og kan anbefale andre at læse. Christian Ørsted har skrevet en debatbog om ledelse, om den dødsensfarlige arbejdskultur, vi udsætter hinanden for.

Grundlæggende udfordrer han os alle med den simple konstatering, at det er farligere at gå på arbejde end at køre i trafikken. Han konstaterer, at der hver dag er 35.000 danskere sygemeldt med arbejdsrelateret stress, og at der hvert år dør 1.400 danskere af stress. Vi har et stort og stigende forbrug af antidepressiv medicin, og et alt for stort antal danskere er i behandling med sovemedicin.

Har det så noget med jobbet at gøre? Eller er vi blevet en generation af klynkere, som er ikke er i stand til at håndtere helt almindelige daglige pligter med et arbejds- og familieliv?

Ifølge Christian Ørsted er vi alt andet end klynkere, men ofre for en ledelseskultur, der er livsfarlig.

Forfatterens kunstgreb i debatbogen er konkrete eksempler og statistik, som underbygger hans pointe. På den måde minder Christian Ørsteds metode om klimaskeptikeren Bjørn Lomborg, som understøtter sin retorik i særligt udvalgte data, som passer til pointen.

Forskellen mellem Ørsted og Lomborg er, at opgøret med dårlig ledelse ikke er så kontroversielt som opgøret med »sandheden om klimaet«.

Debatten om god og dårlig ledelse er uhyre relevant, ikke mindst fordi ledelse er at have magt over andre mennesker samtidig med, at lederens fornemmeste opgave er at skabe værdi for ejerne.

Bogens mission er at gennemgå de psykologiske mekanismer, der får dig til at yde mere eller yde så meget, at du satser livet. Ved hjælp af forskning og cases identificerer han kræftknuderne i den måde, vi anvender motivation, anerkendelse, personlig udvikling og teamwork.

For meget ansvar og for lidt magt

Nogle konklusioner virker indlysende, når de kommer på skrift. F.eks. at det er direkte farligt, når kravene er høje, men indflydelse og ressourcer lave. Der en tendens til, at krav øges, hver gang målene nåes, og det uden tilførelse af ressourcer. På et tidspunkt ender jobbet i ubalance.

En anden tankevækkende opdagelse er, at ros for evner og indsats er to vidt forskellige ting. Dem, der bliver rost for evner, præsterer dårligere næste gang, men dem, der roses for indsats, øger deres præstationer.

Christian Ørsted rammer ned i en lang række problemstillinger, som vi nødvendigvis må forholde os til. Stærkest er det, når han gennemgår coachingmanien, som vandt fremme i 1990erne. 78 procent af mellemstore og store virksomheder anvender coaching. Den er effektiv, en psykologisk kernekraft, men også direkte skadelig, når den anvendes forkert.

Problemet opstår, når coaching inddrager vores privatliv og fokuserer på svagheder.

Hvordan kommer vi videre?

Bogen er en tankevækkende og skræmmende debatbog, der gør op med centrale ledelsesværktøjer. Desværre bliver vi som læsere ladt i stikken, når forfatteren stiller spørgsmålet »hvordan kommer vi videre?«. Han giver ikke svaret, men smider et lidt forblommet begreb på bordet: »Bæredygtig ledelse«.

De fleste stiler efter en bæredygtig arbejdsplads. Forfatterens pointe er, at vi skal fokusere på medarbejdernes styrker og ikke på svagheder. I bogen fokuserer han alene på ledelsessvagheder. Vi mangler svaret på, hvordan vi rent faktisk skaber en levedygtig ledelse.

Christian Ørsted er oplægsholder på Business-konferencen »Effektiv ledelse og HR«. Deltagerne får et eksemplar af bogen med hjem. Tilmelding: Berlingskeshop.dk/hr2013

Køb adgang til månedens Berlingske Business Magasin i PDF-format her