Me Tarzan – you Jane

Boganmeldelse: Tankevækkende bog om dominerende han- og hunbavianer i ledelsessfæren.

»Alfahan syndromet – ledelse og coaching af stærke personligheder« - Kate Ludeman og Eddie Erlandson Fold sammen
Læs mere
En alfa defineres som en person, der forsøger at indtage en dominerende rolle i samfundsmæssige eller arbejdsmæssige situationer eller anses for at besidde de fornødne kvaliteter og selvsikkerhed til at påtage sig lederskab.

Denne fremragende bog beskriver disse typer, som vi alle kender, beundrer og nogle gange frygter. Bogen er amerikansk, og forfatterne er henholdsvis psykolog og læge med speciale i hjertesygdomme, men begge har i flere år arbejdet med coaching.

Vi møder på underholdende og særdeles indlevende vis den aggressive hanbavian, der tromler alle ned, mens han banker sig på brystet og praler af de bedrifter, som han i alle tilfælde selv er overbevist om er årsagen til virksomhedens succes.

Denne ledertyper er i bedste fald latterlig og en anakronisme, i væste fald årsag til manglende vækst og personaleflugt.

Bogen giver anvisninger til den dominerende, bavianagtige leder om, hvordan han (eller hun!) opnår mere selvindsigt og dermed forbedrer sine lederevner.

Men samtidig giver forfatterne også gode råd til folk, som arbejder med disse latterlige bavianer.

Bogen indeholder en række skemaer, der på overskuelig vis fremhæver gode og dårlige egenskaber ved alfatyperne samt foreslag til, hvordan man bedst tackler dem.

Fire alfatyper
Det at være en alfa er langt fra negativt. Bogen estimerer, at 75 procent af alle topledere er alfatyper, og de kan ind­deles i fire kategorier:

Den første er den øverstkommanderende, der kan blive en pitbull terrier. Den næste er den visionære, hvis drømme kan vise sig at blive umulige. Alfastrategen er den tredje variant, som kan være stædig og bedrevidende, og endelig findes alfaudøveren med en drivkraft, der kan drive dig til vanvid.

Bogen gennemgår fordele og ulemper ved hver type og det geniale her er, at både alfatyper og deres ansatte vil kunne placere enten sig selv eller deres chef i en eller flere af disse kategorier.

Anmelderen fandt da også sig selv og nød den narcissistiske tilfredsstillelse ved at se sig selv beskrevet på papir samtidig med at få røde ører. Denne a-ha oplevelse er endnu en god grund til at investere i bogen.

Bogen beskriver også alfatypen som en del af et team, ligesom forfatterne beskæftiger sig med interessante kønsforskelle mellem alfahanner og alfahunner. Maskulin vrede er for eksempel transparent og nogle gange eksplosiv, hvorimod kvindelig vrede er mere subtil og spydig. Ingen af delene er konstruktive og bør bekæmpes af alfapersonen selv.

At have begge køn repræsenteret i en virksomhed er en fordel, idet alfahunner kan være modgiften til alfahanners dominans. På den anden side kan alfahanner stimulere og aktivere en ellers for følelsesmæssig og passiv alfahun.

Prøv dig selv
Selv om bogen ved første øjekast kan virke banal, er det ingenlunde tilfældet. Hvad mange af os ved i forvejen, bliver i bogen systematiseret, sat i sammenhæng og giver stof til selvransagelse og nogle gange let rødmen.

Bogen indeholder flere test, hvor man kan afprøve sig selv. Nogle af disse er måske en anelse overfladiske, men det skal bestemt ikke afholde mig fra varmt at anbefale denne bog, som bliver den første, som jeres anmelder uforbeholdent giver seks stjerner.

Læs den, mor dig og bliv meget klogere. Kun den mest indskrænkede og destruktive alfatype vil blive stødt over bogen og nedgøre den som en gang bras. Og en sådan alfatype skal fyres og sendes på pension.

Anmelder af denne uges bog er: Henrik Day Poulsen, psykiater og medical science manager, Bristol Myers Squibb