»MBAen gav mig mulighed for at træde to skridt tilbage«

MBA gav Frederik Nellemann perspektiv på sit arbejdsliv, selvindsigt og kompetencer, han ikke var klar over, han havde brug for.

Frederik Nellemann er en af fire cases, som Berlingske Business Magasin bringer i forbindelse med deres årlige MBA-guide. Han har taget sin uddannelse på Harvard i USA - og arbejder i dag i Novozymes i Bagsværd med virksomhedens overordnede strategi. Fotograferet i Bagsværd d. 20 juni 2014 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede i gymnasietiden på high school i USA blomstrede Frederik Nellemanns idé om en MBA-uddannelse.

På det tidspunkt udviklede det sig til en lille drengedrøm, men også en drøm, der lå så langt ude i fremtiden, at det i mange år blev ved det.

»Det var først, da jeg arbejdede hos Mc­Kinsey i København, at jeg for alvor fik lyst til at tage uddannelsen. Flere af mine kolleger havde taget den på Harvard, så de kunne åbne lidt op for, hvad uddannelsen bød på. Til sidst handlede det egentlig bare om, at jeg skulle springe ud i det og tage chancen. Og det gjorde jeg,« fortæller han.

Flere vælger at tage en MBA for at udvikle deres kompetencer inden for forskellige fagområder – for at få mere teoretisk viden eller for at udvikle deres ledelsesredskaber efter mange år i en topposition.

Sådan var det ikke for Frederik Nelle­mann. Han sad som konsulent hos McKinsey & Co. og havde her tilegnet sig så mange erfaringer og så meget viden, at det ikke var manglen på ét bestemt værktøj, der fik ham til at tage springet.

»Dét, der virkeligt tiltrak mig, og som jeg syntes lød spændende, var dels oplevelsen og hele tanken om at deltage i et inspirerende miljø på en sådan uddannelse og dels at få noget perspektiv og selvindsigt, som en MBA ofte vil give,« siger Frederik Nellemann.

Han ønskede at træde et skridt tilbage og se sit arbejde udefra – »betragte det hele fra en bredere vinkel.«

Derfor søgte Frederik Nellemann også skoler, der ikke bare kunne give ham faglige kompetencer, men også den oplevelse, han vægtede højt. Det blev Harvard i USA. Her lærte han i løbet af to år i 2011 og 2012 både noget om sig selv og fik værktøjer, han ikke vidste, han manglede.

»Jeg har fået en god mavefornemmelse for mange ting, fordi jeg har været igennem så mange cases på Harvard. Men jeg har også lært, at min holdning skal leve i et rum med andre holdninger. Dét, tror jeg, er et vigtigt ledelsesredskab.«

Siden sin uddannelses afslutning er Frederik Nellemann blevet ansat som Senior Manager i Novozymes, men han hviler ikke på sin titel.

»Det kan være fristende bare at stige i grader på arbejdsmarkedet hele tiden, men jeg havde brug for at træde to skridt tilbage. For mig handler det mindre om, hvorvidt jeg kan huske, hvad svaret på en bestemt case var, og mere om, hvordan jeg kan trække på det netværk og de perspektiver, jeg har fået. Det forsøger jeg at gøre hele tiden,« siger han.