Matematikere tjener bedre end sproglige

Der er markant forskel på den løn, som matematiske og sproglige studenter kan se frem til, når de engang er færdige med deres uddannelse og har fået job. Det viser en undersøgelse fra Anvendt Kommunal Forskning, AKF.

Foto: Uffe Weng
Matematikerne med højniveau i matematik og fysik tjener 92.905 kroner mere om året end studenter med for eksempel engelsk og samfundsfag på A-niveau, skriver metroXpress.

Den markante lønforskel skyldes ikke, at højniveau-matematikerne generelt er mere intelligente end deres sproglige kammerater, men derimod at de er mere motiverede for at tage og ikke mindst gennemføre en videregående uddannelse end sproglige studenter.

Hvordan matematik stimulerer motivationen er en ligning, som forskerne bag undersøgelsen ikke har noget facit på.

Men måske skyldes det, at matematikfaget med dets bevisførelser og abstrakte tænkning og logik modner gymnasieleverne til videre studier på universiteterne, forklarer professor i udannelsesøkonomi Helena Skyt Nielsen, AKF og Aarhus Universitet, til metroXpress.

Gennemsnitsløn i 2000 for gymnasieårgang 1986 og 1987:
Matematik og fysik på højniveau: 272.991 kroner Matematik og kemi på niveau: 249.840 kroner Matematik på mellemniveau og samfundsfag på højniveau: 242.191 kroner. Matematik på mellemniveau og biologi på højniveau: 207.114 kroner

Sprog og samfundsfag på højniveau: 180.086 Sprog og musik på højniveau: 163.226 kroner. Metode: I den gennemsnitlige løn indgår arbejdsløse med 0 kroner. Det trækker gennemsnitslønnen meget ned i alle grupper.

Kilde: AKF

Kilde: metroXpress