Maskuline mænd tager ulogiske valg

Mænd med et højt indhold af testosteron i blodet handler mere irrationelt end dem med en lavere andel af det mandlige kønshormon, når de skal foretage økonomiske valg. Det viser amerikansk forskning i spilteori.

Foto: Scanpix.
Økonomiprofessor Terence Burnham fra Harvard University i USA har testet, hvordan mandlige økonomistuderende træffer økonomiske valg i en variant af Ultimatum-Spillet, og han fandt ud af, at mændene hellere ville takke nej til penge end sige ja til et lille beløb. Det skriver fagbladet Ingeniøren på sin hjemmeside ing.dk.

I spillet var der en pulje på 40 dollar, som to personer måtte dele, hvis spiller A gik med til spiller B’s forslag til, hvordan penge skulle deles. Accepterede A ikke B’s forslag fik ingen af dem pengene. B havde to valgmuligheder i spillet: Han kunne tilbyde A 25 dollar eller 5 dollar.

Efter at have målt indholdet af testosteron i forsøgspersonernes blod kunne Burnham konstatere, at det gennemsnitlige testosteron-niveau var 50 procent større hos de personer, der forkastede tilbuddet om fem dollars, end hos de, som accepterede det lave tilbud, skriver ing.dk.

Et højt testosteron-niveau er i mange andre undersøgelser korreleret med social dominans, og sådanne personer ønsker ikke, at rivalerne skal klare sig godt. Disse personer stræber for relativ velstand i forhold til andre snarere end absolut velstand, skriver ing.dk.