Margrethe Vestager: Bruxelles' farlige, men pålidelige våben

Margrethe Vestager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreu Dalmau/EPA/Ritzau Scanpix

Margrethe Vestager, 51 år, konkurrencekommissær og ledende næstformand i EU-Kommissionen

Margrethe Vestager er en af mest populære danskere uden for Danmark. De seneste år har hun taget kampen op mod de helt store tech-giganter herunder Google og Apple. Hun står nu over for en stor mundfuld med sit nuvundne ansvar for det digitale område, hvor der er utallige udfordringer.

Man skal være forsigtig med at undervurdere den nye kommissionsformand, Ursula von der Leyen, og dermed også den indflydelse, som Margrethe Vestager kan komme til at få i udformningen af fremtidens Europa. Det gælder digitalt, men også med bagagen som »budgethøg« fra Danmark, hvor hun var eksponent for, at man ikke kommer nogen vegne uden at have orden i det offentlige budgetter. På konkurrenceområdet vil Vestager blive udfordret af de store lande, der ønsker at opbygge europæiske mastodonter, som kan tage kampen op med Kina.

Margrethe Vestager er uddannet økonom og er tidligere formand for Det Radikale Venstre. Hun var indenrigs- og økonomiminister under Helle Thorning-Schmidt og har tidligere været undervisningsminister og kirkeminister.