Mange vil fortsat miste deres dagpenge

Et par tusinde færre ledige vil miste retten til dagpenge, hvis samtlige anbefalinger fra Dagpengekommissionen vedtages. Men tusindvis vil stadig ryge ud hvert år.

Foto: Nils Meilvang. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2015)
Læs mere
Fold sammen

Din nabo, din genbo, din tidligere kollega. Måske dig selv. Flere tusinde danskere vil stadig miste retten til at få dagpenge hvert år, selv om alle Dagpengekommissionens anbefalinger vedtages.

Sådan lyder kommissionens vurdering i sin rapport, som Berlingske Nyhedsbureau er i besiddelse af. Kommissionen fremlægger rapporten mandag klokken 13.

Dagpengekommissionen skønner dog samtidig, at man kan reducere antallet af de ledige, der hvert år mister dagpengeretten, med 2.100 personer hvert år i forhold til det nuværende system.

Men det er et skøn forbundet med en vis usikkerhed. Således lyder skønnet, at man vil kunne reducere antallet af danskere, der mister dagpengeretten, med mellem 1.700 personer og 2.800 personer hvert år.

I kolde tal mister mellem 6.800 og 11.100 danskere dagpengeretten hvert år med det nuværende dagpengesystem.

Hvis samtlige anbefalinger fra Dagpengekommissionen vedtages, skønner kommissionen, at mellem 4.000 og 9.400 danskere vil miste dagpengeretten hvert år.

Dagpengekommissionen peger i rapporten på, at der især er to årsager til, at et nyt dagpengesystem vil kunne reducere antallet af de personer, der hvert år mister retten til dagpenge.

Forslaget om en fleksibel genoptjeningsperiode, hvor ledige kan sikre sig et år ekstra med ret til dagpenge, hvis man arbejder undervejs, er den ene årsag. Den anden er, at Dagpengekommissionen foreslår, at dagpengeretten skal tælles i timer og ikke i uger, som det nuværende system gør.