Mange lider af såkaldt efter-ferie-depression

De fleste er vendt tilbage til arbejdet efter ferien, men mødet med det høje tempo og de mange opgaver er for stor en mundfuld for mange danskere.

Hverken kroppen eller psyken er gearet til at arbejde, og trætheden føles endnu værre end før ferien, skriver 24timer. Tilstanden kaldes post-ferie-depression og er i familie med posttraumatisk stress-syndrom, fortæller arbejdspsykolog Einar Baldursson fra Center for Arbejds- og Organisationspsykologi på Aalborg Universitet.

»Når du kører i høje omdrejninger, som mange gør til hverdag, indstiller kroppen sig efter det. Men under ferien drosler kroppen alle systemerne ned på et minimum, og det tager tid at få dem op i omdrejninger igen. Men det er vores arbejdsliv ikke indrettet til. Det forventes, at vi er oppe på maksimal ydeevne fra dag ét. Det reagerer kroppen og sindet på med post-ferie-depression,« siger Einar Baldursson til 24timer.

I Spanien har man undersøgt fænomenet og fundet ud af, at hver tredje oplever en post-ferie-depression, når de begynder på arbejde igen, skriver avisen El País.

Symptomerne minder om dem, patienter med en mild depression har. Det vil sige ulyst, træthed, trang til at trække sig ind i sig selv og sortsyn. Mange får også fysiske symptomer. som hovedpine, mavepine eller muskelsmerter.

Ifølge Einar Baldursson er post-ferie-depression et overset problem i Danmark, men der er ingen grund til at tro, at danskere ikke reagerer på samme måde som spaniere.

Han forklarer, at arbejdspladserne kunne lære meget af sportens verden.

»Hvis en sportsudøver ikke har trænet i et stykke tid, er der ingen, der forventer, at vedkommende skal yde en maksimal præstation på dag ét, når træningen genoptages. Sådan burde det også være på arbejdspladserne.«

Formanden for Dansk Psykolog Forening, Roal Ulrichsen, genkender reaktionsmønsteret hos folk med post-ferie-depression. Han forklarer, at mennesket hverken biologisk eller psykologisk er indrettet til at omstille sig så drastisk, som man gør, når man kommer lige fra en afslappende ferie og med ét bliver kastet ind i arbejdslivets rutiner for fulde omdrejninger.

»Vi er ikke grundlæggende indrettet til den slags store skift.«

Kilde: 24timer