Mange karrierekvinder går på deltid

180.000 kvinder på mellem- eller topniveau arbejder mindre end 37 timer om ugen. Københavns Kommune lokker direkte kvindelige chefemner med kort arbejdstid og længere ferie.

Når kvinder sætter sig til rette i et chefjob, er det ikke samtidig et farvel til børnehentning og støvsugning, skriver Politiken. Ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Industri (DI) arbejder omkring 180.000 danske kvinder i mellem- eller topjob mindre end 37 timer om ugen. Selv blandt de kvindelige topledere arbejder 12 procent på nedsat tid. DI mener, at et stort potentiale dermed går tabt på et arbejdsmarked, der skriger på arbejdskraft.

»Hvis danske kvinder hver uge arbejdede det samme som mændene, ville det skabe et yderligere arbejdsudbud på 200.000 fuldtidsstillinger og mere end 22 mia. kr. i ekstra skatteindtægter«, siger vicedirektør i DI, Tine Roed.

Kun 55.000 mænd i ledende stillinger arbejder på deltid eller nedsat tid, viser undersøgelsen. Den beregner, at danske lønmodtagere af hankøn i gennemsnit arbejder omkring 38 timer om ugen, mens kvinderne kun arbejder lidt over 32 timer. Gennem et helt arbejdsliv svarer det til, at kvinderne befinder sig seks år mindre på arbejdsmarkedet.

Overvismand Peter Birch Sørensen betegner tallene som 'overraskende', men er ikke alarmeret over de samfundsøkonomiske konsekvenser.

»Hvis det er nødvendigt for kvinderne at arbejde lidt kortere for at få familie- og arbejdslivet til at hænge sammen, er det ikke noget, vi som økonomer skal vende os imod. Det kan meget vel være, at kvindelige chefer er mere produktive, hvis de ikke føler, at familielivet halter, også selv om arbejdstiden er kortere«, siger han.

Ifølge Ledernes Hovedorganisation er antallet af kvindelige chefer svagt stigende.

Når der udnævnes en ny leder i Danmark, er det i næsten hvert tredje tilfælde en kvinde, viser de seneste tal fra organisationen. Den baserer sin statistik på nye medlemmer og i første halvdel af 2007 var 30 procent kvinder. Til sammenligning kom der for 25 år siden - i 1982 - kun 9 procent nye kvinder på Ledernes medlemsliste, skriver Politiken.

Blandt de godt 85.500 medlemmer i Ledernes Hovedorganisation er det dog stadig kun hver femte - 21 procent - der er kvinde. Det er også billedet i Københavns Kommune, men her arbejder man målrettet på at få de kvindelige ledertalenter frem i lyset.

Midlet er 'familievenlige chefjob', hvor kommunen bl.a. giver tilskud til au-pair og hjemmeservice som en del af lønpakken, samt tilbyder ekstra lange ferier og forsøg med delte lederjob.

Karen Sjørup, ligestillingsforsker på RUC, siger at de mange kvinder på deltid vidner om, at det stadig er kvinderne, der må gå tidligt for at hente børn og lave mad.

I Dansk Industri mener Tine Roed, at det er det høje skatteniveau, der tvinger karrierekvinderne på nedsat tid.

»En familie, der i dag betaler topskat, skal tjene 8.000 kr. for at betale for tre timers rengøring om ugen. Så frem for at betale sig fra nogle af de huslige pligter, vælger mange familier at lade den ene part tage sig af opgaverne«, siger Tine Roed, som peger på lavere marginalskatter som et middel til at holde kvinderne på arbejdsmarkedet.

Kilde: Politiken