Mandlige mellemledere skaber fravær

Ansatte i offentlige afdelinger med en mandlig mellemleder er mere fraværende, end hvis mellemlederen er kvinde, viser en undersøgelse fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet om sygefravær.

Konklusionen er, at det høje sygefravær i den offentlige sektor kan skyldes, at offentlige ledere og mellemledere smitter deres medarbejdere med negativ fraværsadfærd.

Ph.d.-studerende Ann-Kristina Løkke Nielsen står bag undersøgelsen. Ifølge hende kan det skyldes, at unge kvinder har - her i 2009 - har høj fokus på fleksible arbejdstider på grund af »familieforpligtelser«.

Undersøgelsen viser, at ansatte i den offentlige sektor gentager deres fraværsmønster år efter år. Desto flere fraværsdage den ansatte har haft det forudgående år, desto mere vil han eller hun melde sig syg året efter.

Risikoen for at få en langvarig sygdomsperiode er også større desto mere fravær den ansatte har haft i det forudgående år. Ifølge Ann-Kristina Løkke Nielsen kan de offentlige arbejdsgivere forebygge med systematisk registrering og opfølgning af de ansattes fravær.

»Undersøgelsen giver offentlige ledere mulighed for at sætte tidligt ind med individuelle samtaler over for de medarbejdere, der med stor sandsynlighed vil gentage deres høje fravær,« siger Ann-Kristina Løkke Nielsen.