Manden i kamp med Amagerbanken

Jørgen Christensen er formand for Foreningen af aktionærer i Amagerbanken. En forening, der er stiftet for at sikre, at etik og moral ikke tilsidesættes af bankens ledelse. I dag ved bankens ekstraordinære generalforsamling slås endnu et slag for sagen.

Aktionærforeningen begyndte som følge af en – ifølge Jørgen Christensen – ublu opførsel fra Amagerbankens side. I dag handler det om at hjælpe de , der er er kommet i klemme på grund af Amagerbanken. Foto: Privatfoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring 1990 stiftede han sammen med advokat Ib Berg Nielsen investeringsselskabet V.B.E. Finans, som stod for opførelsen af feriecentret Rågeleje Klit, som er et timeshare­feriested med 20 klassisk indrettede lejligheder.

Han er en mand med en sag. Pensionisten Jørgen Christensen, der nu kæmper på fuld tid mod Amagerbankens ledelse. Fra hjemmet i Søllerød driver han Foreningen af aktionærer i Amagerbanken, hvis udtalte formål er at sikre, at etik og moral ikke tilsidesættes af bankens ledelse. Det er ham, der står for hjemmesiden, sender nyhedsbreve ud og forsøger at danne sig et overblik over de mange nye medlemmers personlige historier - ja, i disse dage tager aktionærforeningen meget af hans tid. Hver dag støder 50 utilfredse aktionærer til foreningen, hvor der ikke er noget kontingent og ingen penge i kassen. Det er udelukkende et oprør mod Amagerbankens ledelse.

»Amagerbankens ledelse har aldrig ejet hverken etik eller moral. De har været for smarte, og det er jeg langt fra den eneste, der har fået at mærke. I aktionærforeningen hører vi mange historier om banken,« siger Jørgen Christensen.

Han er selv bankuddannet fra Privatbanken i sin tid. Derefter læste han videre, tog en HD og endte med at starte typehusfirmaet Knæhuset. En ikke helt logisk karrierevej for en bankmand, og Jørgen Christensen blev da også statsautoriseret ejendomsmægler i den forbindelse.

Banken lukkede firmaet

Selskabet bliver kunde i Amagerbanken, der lokker med store renterabatter, men samtidig kræver, at samarbejdspartneren Berg Nielsen skal kautionere med tre millioner i en kort årrække. I 1995 går det i Jørgen Christensen øjne rigtigt godt. Han hæver omkring 500.000 kroner i overskud hver måned, men alligevel gør Amagerbanken kautionen gældende og smækker kreditkassen i.

Det på trods af, at man tidligere skriftligt havde garanteret Jørgen Christensen, at han fortsat ville have ubegrænsede kreditfaciliteter. I sidste ende betyder det, at Jørgen Christensen må vinke farvel til sit livsværk og den levestandard, som den forhenværende koncerndirektør i V.B.E. Holding ellers var vant til.

Det er det, der i første omgang bliver startskuddet til foreningen, der skal sikre interesserne for kunder og aktionærer i Amagerbanken. For Jørgen Christensen bliver rasende over den ublu behandling, han føler, at han får i Amagerbanken, og konen Jytte bakker op og er selv aktivt bestyrelsesmedlem i aktionærforeningen, lige da den bliver stiftet. Hen ad vejen er det personlige hævnmotiv gledet i baggrunden. Det er ikke relevant i dag. Nu kæmper han for det, som han opfatter som en større sag - nemlig alle de andre, der ligesom ham er kommet i klemme på grund af Amagerbanken.

Kæmper lige hårdt for alle

Flere tusinde aktionærer har meldt sig i hans rækker i frustration og utilfredshed med bankens ledelse. Det er nødvendigt at stå sammen, når nu situationen ser sort ud. For nogle af foreningens medlemmer handler det ikke om småpenge, der er i klemme på grund af Amagerbanken, men Jørgen Christensen kæmper lige hårdt for alle - uanset hvor mange penge eller aktier man har. I aktionærforeningen er alle lige. Der bliver ikke engang spurgt til, om man har aktier, når man bliver optaget - hvis blot man støtter op om sagen, så er man velkommen.

Han er ikke selv aktionær. Længere. I forbindelse med, at Amagerbanken lukkede hans virksomhed, gjorde bankens ledelse også et udfald mod Jørgen Christensens aktier. Måske var det et forsøg på at lukke munden på hans kritik fra talerstolen. Det tror Jørgen Christensen selv. Men det er ikke lykkedes for dem.

Lige nu strømmer det ind med historier om mennesker, der er kommet i klemme, fortæller Jørgen Christensen. Han har lavet et helt arkiv med alle fortællingerne, og den 69-årige pensionist arbejder på at få lagt al materialet ud på nettet. Det skal frem i lyset.

»Arkivet med mange historier om folk, der er kommet i klemme, er opstået, fordi ledelsen negligerer alt, hvad der hedder etik og moral. De har aldrig været til at tale med. I hvert fald ikke fornuftigt,« siger Jørgen Christensen.