Manden der lige nu er i allerhøjeste beredskab: Her er pundets vogter

Mark Carney, der som førstemand for Bank of England vogter landets finansielle stabilitet, ved først på fredag, hvilke beredskabsplaner der skal tages i brug for at vogte den britiske valuta.

Nationalbankdirektør Mark Carney er forberedt til tænderne til at kunne forsvare det britiske pund, hvis englænderne torsdag stemmer nej til at blive i EU. Foto: Simon Dawson/EPA Fold sammen
Læs mere

Der er næppe tvivl om, at den 51-årige nationalbankdirektør Mark Carney og hans stab i øjeblikket har nøje udarbejdede beredskabs­planer i skuffen for, hvilke knapper på instrumentbrættet der skal trykkes på, hvis folkeafstemningen 23. juni ender med, at briterne siger nej til EU.

I hvert fald hvis hans spådomme om, at Storbritannien vil blive ramt af noget, der kunne ligne en økonomisk katastrofe med et »markant svagere pund, stigende ledighed og inflation samt faldende vækst«. Ordene faldt, da maj gik på hæld.

Han fik verbale tæv for sine udtalelser blandt nej-sigerne, om end kritikken ret hurtigt klingede af. For alt andet lige ligger det i embedets natur som pundet vogter, at han forholder sig til den britiske økonomiske tilstand.

Nationalbankdirektørens motto gennem livet har da også været: »Learn, earn and serv«.

Læreårene og uddannelserne erhvervede han i USA på Harvard University og siden i England på Oxford University, hvor han tog sin kandidatgrad og siden blev ph.d.

Indtjeningen kom, da han efter studieårene blev ansat som analytiker hos investeringsbanken Goldman Sachs, hvor han tilhørte de særligt talentfulde, der arbejdede i storbyerne London, Tokyo, New York og sluttelig endte som landechef i Toronto.

Denne banks ry blev slæbt gennem sølet i kølvandet på finanskrisen, men Carney forlod den tidligt i karrieren og har dermed renommeet i behold om end tommere lommer, end han ellers ville have haft.

Anerkendelse i Canada

Springet fra det private erhvervsliv til samfundstjeneste føjede han til CVet, da han blev ansat i Bank of Canada. Her kom han til at stå i spidsen for en af de få vestlige økonomier, der kom nogenlunde uskadt gennem krisen.

Ved at sænke renten allerede i foråret 2008, før krisen var rigtigt erkendt, fik Mike Carney en stor del af æren for, at det ikke gik så galt i Canada, som det gjorde de fleste andre steder.

Første udlænding

Netop den bedrift betød, at den daværende konservative engelske finansminister George Osborne mente, at Mark Carney var den rette mand til posten som den første udenlandske centralbankchef for den over 300 år gamle Bank of England. George Osborne påpegede også, at Mark Carney som formand for The Financial Stability Board, FSB, der overvåger det globale finansielle system, havde vist sig at være »en enestående centralbankchef i sin generation«.

Et af hans første tiltag som ny mand på posten var at insistere på, at alle medarbejderne fik deres egen Blackberry. Den havde været bandlyst af forgængeren. Dog fandt medarbejderne ret hurtigt ud af, at det hang sammen – han sendte nemlig email, når han havde brug for oplysninger eller en frisk analyse. Så hans respekt for hierarkier i den sammenhæng var til at overse.

Det var dengang. Mon han får brug for sine beredskabsplaner?