Manden der jager de danske svindlere

Statsadvokat Jens Madsen er slideren, der uden store armsving, har indtaget hovedrollen i statens kamp mod forbrydere med flip.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens hele landet i dagevis har fulgt historien om den forsvundne direktør Stein Bagger, er det først med gårsdagens sigtelse for bedrageri, at Bagmandspolitiet for alvor kommer på banen i den spektakulære sag.

I spidsen for denne særlige enhed - hvis officielle navn er Statsadvokaten for særlig økonomisk kriminalitet (SØK) - står den kun 40-årige jurist Jens Madsen.

Svindlere kommer i højere grad frem i dagslyset under økonomiske nedture, der tester alle forretningsmodeller og særligt dem, der kun er varm luft, fup og bedrag.

Derfor kan Jens Madsen også se frem til en periode, hvor han for alvor vil blive genstand for opmærksomhed.

Den opmærksomhed omkring SØKs arbejde er et grundvilkår, og det har de tidligere chefer på posten - Henning Thiesen og Michael Clan - fået at mærke. Men modsat forgængerne er Jens Madsen ikke af natur et udadvendt og frembrusende menneske.

Til gengæld har Jens Madsen stor faglig indsigt og forståelse for omverdenens interesse.

- Han er et menneske, der adskiller privatlivet fra jobbet. Men han er en moderne leder i den forstand, at han gerne vil fortælle offentligheden om, hvad vi egentlig går og laver - i det omfang det er muligt, siger Peter Friedrichsen, politiinspektør i SØK.

De to har arbejdet sammen i et år, og Jens Madsen imponerer med sin faglighed.

- Han er særdeles professionel og har stor indsigt i økonomisk kriminalitet. Det kommer til udtryk i de mange sager, hvor han har været anklager, og hvor han mestrer det taktiske niveau såvel som den store strategi, fortæller Friedrichsen.

SamfundsinteresseHan er ikke som så mange andre jurister drevet af udsigten til toplønninger og prestige.

Gennem hele sin karriere har han virket til fordel for samfundet først i Finanstilsynet og de seneste 11 år i SØK. Netop hans interesse for samfundsudviklingen var grunden til, at han i sin tid kastede sig over juraen.

Blandt forsvarsadvokater har han ry for at være arbejdsom og grundig - en detaljens mand - men ambitionerne rækker videre.

Han har tidligere udtalt, at det er hans ambition at præge samfundet. Det er indtil videre lykkedes, mest markant gennem den lange række af børssager, som han trods sin unge alder har stået , i spidsen for,

Det gælder sager om kursmanipulation som i tilfældet Neurosearch og om insiderhandel f.eks. i sagen mod ledelsen i Midtbank.

Selv om det langt fra er endt med domfældelse og dermed sejre for Madsen hver gang, har han alligevel givet sit bidrag til at udvikle den danske retspraksis i de ofte principielle sager, han har rejst.

Jagten på pengeneDen stime af sager, der venter forude er imidlertid af en anden type. De handler om bedrageri og skyldnersvig, bl.a. i sagerne mod Kenneth Schwartz Thomsen, ejendomsselskabet Arbaris og senest altså skandaledirektøren Bagger.

Siden Jens Madsen tiltrådte har han haft særlig fokus på at finde og beslaglægge de værdier, der er kommet ud af den økonomiske kriminalitet. Med den ambition venter hårdt arbejde forude, hvilket er helt åbenlyst i sagen Bagger, hvor ikke bare pengene, men også hovedpersonen er forsvundet.

Selv om kollegerne ikke bliver besværet med hans privatliv, er det kendt, at han er til fodbold og tennis, udover familielivet nordvest for København. Derudover har han tendens til udlængsel, og når han på et tidspunkt skal videre, er en stilling i udlandet det oplagte bud.