»Man skal lægge den pæne pige væk«

Sanne Rasch Andersen, der arbejder med virksomhedskommunikation, har en veninde, »hvis mand er mere frembrusende end jeg. Han er lidt mit forbillede, når det gælder lønforhandlinger«, siger hun.

Sanne Rasch Andersen øver sig i at blive bedre til at forhandle løn: »En lønstigning kommer ikke af sig selv, selv om man er dygtig til sit job,« som hun konstaterer. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg skal blive bedre til at fortælle om mine successer og stille skarpt på, at en lønforhandling foregår hele året.«

Sådan lyder det fra Sanne Rasch Andersen, der arbejder som kommunikationskonsulent hos SEGES, det som tidligere hed Videncenter for Landbrug og som har hovedsæde i det nordlige Aarhus.

Sanne Rasch Andersen blev færdig som cand.ling.merc. fra Handelshøjskolen i Aarhus i 2013. Hun har haft fokus på virksomhedskommunikation og er nu i gang med sit fjerde job. Hun er selv godt tilfreds med sin løn – men siger også, at hun har meget at lære.

»Da jeg skulle til samtale med det her job, kunne jeg se, hvad jeg fik i mit daværende job, og hvad andre i lignende stillinger får. Jeg spillede ud med en løn, jeg mente var realistisk, og som samtidig vil hæve mit lønniveau. Hvis det ikke var vel modtaget, måtte vi jo have taget den derfra og forhandlet videre,« siger Sanne Rasch Andersen.

Hun føler sig i en øvefase, når det gælder om at blive god til at forhandle løn.

»Jeg prøver mig lidt frem og ser, hvad der virker. Det handler blandt andet om at blive bedre til at fortælle om mine successer. Desuden har vi årlige lønforhandlinger, men det er vigtigt at tænke på, at en lønsamtale varer hele året. En lønstigning kommer ikke af sig selv, selv om man er dygtig til sit job. Der skal arbejdes hårdt for at få den,« konstaterer Sanne Rasch Andersen.

Hun mener, at der er flere områder, hvor kvinderne kan blive bedre til at sætte sig selv i scene og blive bedre til at forhandle egen løn.

»Man skal lægge den pæne pige væk. Jeg har en veninde, hvis mand er mere frembrusende end jeg. Han er lidt mit forbillede. Jeg tænker tit på, hvordan vil han gøre i denne situation. Det kan inspirere mig til, hvordan jeg skal gøre til min lønforhandling,« siger Sanne Rasch Andersen, der fremhæver, at hun i sit tidligere job ligeledes havde en ældre kvindelig kollega, som hun lærte en del af.

»Hun fortalte om, hvad hun og andre havde gjort. En kollega havde en liste, hvor hun skrev ned, hver gang hun lavede noget, der ikke var en del af hendes jobbeskrivelse. På den måde kunne hun til lønforhandlingen dokumentere, hvad hun lavede ud over de arbejdsopgaver, som hun egentlig var ansat til. Det er også en interessant måde at gribe forhandlingen an på, fordi det er et ret konkret og håndgribeligt værktøj,« siger Sanne Rasch Andersen.